Doterani stanovi prodaju se bolje; foto: Patrick Perkins on Unsplash
Aktuelno

11 faktora koji utiču na cenu kvadrata

Cena nekretnine ne zavisi samo od lokacije i potražnje, već i praktičnih stvari za buduće stanare kao što su spratnost kao i posedovanje lifta ili terase.

U poslednjih godinu dana, cena stanova je porasla za više od 20 posto. Za taj rast su odgovorni povoljni krediti, sa niskim kamatnim stopama, kao i tražnja koja premašuje ponudu, a i postepeni oporavak tržišta nakon ekonomske krize. Uprkos višoj ceni kvadrata, najtraženiji su manji stanovi, kao i novogradnja, koja predstavlja samo jedan od brojnih činioca koji utiču na rast cene kvadrata.

U poslednjih godinu dana, cena stanova je porasla za više od 20 posto.

Ne postoji opšta saglasnost o tome da li je bolje birati staru ili novu gradnju. Prednost stare je činjenica da je temeljnija i stabilnija, dok novu bije glas o korišćenju nekvalitetnih materijala. S druge strane, u staru gradnju su neophodna dodatna ulaganja. Stanovi u novogradnji su u proseku za 30 odsto skuplji u odnosu na starogradnju.

Prema istraživanju sajta 4zida.rs, ovo su najvažniji faktori koji utiču na cenu nekretnine:

1. Lokacija

Utiče na bruto cenu od 20 do 30 posto. Grad Beograd je tako izdeljen na više zona a cene kvadrata u različitim krajevima mogu varirati za 25 posto. Što se tiče opština, po visini cena najviše prednjače Stari grad, Vračar i Novi Beograd, gde kvadrat dostiže i visinu od 2.660 evra (Airport City).

2. Uknjiženost

Uknjiženi stanovi će na tržištu postići višu cenu, jer su sama kupoprodaja i prenos prava svojine nepokretnosti sigurniji. Kod neuknjiženih stanova se mora utvrditi da li su legalno izgrađeni.

3. Spratnost

Stanovi koji se nalaze između prvog i četvrtog sprata imaju veću cenu. Sa višim spratom cena opada, a tako je i sa nekretninama koje se nalaze u suterenu. Na cenu takođe utiče i visina zgrade – stanovi u niskim zgradama, sa manjim brojem stanova, traženiji su od visokih zgrada sa velikim brojem stanova.

4. (Ne)posedovanje lifta

Bitan kriterijum  mnogih prilikom odabira stana jeste postojanje lifta u zgradi, sa razlogom. Kod nas nije postojala praksa ugradnja liftova u stare zgrade, ali se i to menja, tako da se cena ugradnje lifta kreće oko 25 000 evra.

Terase dižu cenu stanova; foto: Sina Khansari on Unsplash

Ulaganje do 2.000 evra u vidu krečenja i hoblovanja parketa, može povećati celokupnu cenu od 5.000 do 10.000 evra.

 

5. Položaj stana

Da li stan gleda na jug ili zapad, gde je povećan broj sunčanih sati, ili na istok odnosno sever, stavka je koja na konačnu cenu stana utiče za tri posto. Još jedan bitan segment je okruženje na koje stan gleda – nije isto ako je u pitanju park ili bučna raskrsnica.

6. Doterivanje stana pre prodaje

Ulaganje do 2.000 evra u vidu krečenja, hoblovanja parketa, sitnih popravki, može povećati celokupnu cenu od 5.000 do 10.000 evra.

7. Potražnja

Procenjuje se da se u Beograd svake godine doseli oko 20 000 ljudi, koji utiču na tražnju za stanovima. Povećanju cena doprinose i povoljni bankarski krediti, te se ljudi uglavnom odlučuju za novogradnju, pri čemu cena mesečne rate može biti manja od mesečne kirije prilikom iznajmljivanja.

8. Posedovanje terase, balkona, verande

U uslovima života koje diktira  gradska  vreva, terasa ma kolika njena veličina bila, predstavlja pravu oazu mira, tako da su stanovi bez iste osuđeni na nižu cenu.

9. Struktura stana

Dobro iskorišćen prostor je uvek na ceni, tako da će privlačniji biti bolje organizovan  i funkcionalan stan od drugog iste kvadrature gde su potrebne adaptacije. Manji stanovi imaju višu cenu po kvadratu od većih.

10. Stanje sanitarija

Promena pločica, kade, lavaboa, vodokotlića jeste velika investicija, koja se može višestruko isplatiti.

11. Odgovor na potrebe kupaca

Blizina prevoza, odnosno povezanost sa drugim delovima grada, zatim blizina bolnice, škole, parkova, posedovanje garaže ili parkinga, samo su neki od kriterijuma koji su beskompromisni i koji umnogome utiču na cenu nekretnine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *