Fotografija: Relja Ivanić
Enterijeri, Izdvojeno

Pogledajte kako je adaptirana vila u Boki pod zaštitom UNESCO

Kamena kuća iz 19. veka u mestu Ljuta u Crnoj Gori potpuno je obnovljena i to uz poštovanje striktnih propisa u pogledu tradicionalne gradnje.

Arhitekti iz studija Enforma potpisuju projekat adaptacije kuće čiji je osnovni zadatak bio da od derutnog prostora naprave nov, savremen enterijer a da se pritom što manje interveniše na fasadi. Pošto je objekat pod zaštitom UNESCO, spoljni deo kuće u baroknom stilu nije smeo biti diran.

ljuta-crna-gora-obnova-03

Pošto je objekat pod zaštitom UNESCO, spoljni deo kuće u baroknom stilu nije smeo biti diran.

Arhitekti su se u enterijeru poigrali modernim i tradicionalnim elementima uz obilato korišćenje lokalnih materijala. Kamen, drvo i čelik uz dodatak stakla, kao savremenog materijala, dali su kući luksuznu notu.

ljuta-crna-gora-obnova-04

Na prizemlju je smeštena kuhinja, trpezarija, gostinska i dnevna soba. Na spratu je spavaća zona dok su drugi i treći sprat rezervizani za decu.

ljuta-crna-gora-obnova-05

Podelom kuće na bučni i mirni deo uspostavljena je harmoniju koju povezuje središnja galerija u staklu.

ljuta-crna-gora-obnova-02

Iako originalna kuća imala ognjište, nova je umesto njega dobila kamin. Tako će ova kuća na moru moći biti korišćena i tokom zime.

ljuta-crna-gora-obnova-10ljuta-crna-gora-obnova-06 ljuta-crna-gora-obnova-07 ljuta-crna-gora-obnova-08 ljuta-crna-gora-obnova-11

Zone kuće:

ljuta-crna-gora-obnova-12

Foto: Relja Ivanić

Pogledajte i projekat moderne kuće na Krku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *