Svetski projekti

Kuća snoubordera, gde drugo nego na litici

Kanadski projektni studio NminusOne, ostvario je želju svog klijenta, ekstremnog bordera, da živi na litici.

Kuća Khyber ridge izgrađena je na veoma strmoj steni koju obavija, s jedne strane, put i, s druge strane, gusta šuma. Zbog konfiguracije terena na kom je građena, kuća ima stepenastu formu i izuzetno strog dizajn. Ovaj planinski dom prostire se na pet nivoa u kojem se neprestano smenjuju unutrašnji i spoljašnji prostor čime se naglašava potreba za njihovim međusobnim povezivanjem.

Khyber Ridge House01

Prizemlje, u kom je smeštena garaža, praktično je skroz u steni. Iznad ovog nivoa nalazi se zeleni krov koji je uređen u skladu s okolnim pejzažem, piše Architizer.

Khyber Ridge House04

Neraskidiva veza prirode i kuće ostvarena je upuštanjem stene u enterijer. Duž celog stepenišnog prostora proteže se zid kojeg čini postojeća stena.

Khyber Ridge House05

Khyber Ridge House06

Na sledećem, a ujedno i glavnom nivou, smešten je dnevni boravak, trpezarija i kuhinja. Ovaj prostor na jednoj strani izlazi na zeleni krov, a na drugoj se, preko prostranih staklenih površina, u potpunosti otvara ka prirodi. Čelične grede nose ovaj nivo pružajući osećaj da čitava masa lebdi iznad okolnog terena.

Khyber Ridge House07

Khyber Ridge House08

Na poslednjem nivou nalazi se glavna spavaća i još dve sobe koje imaju najbolji pogled ka prirodi. Koristeći se površinom dnevne sobe u nižem nivou, ispred soba organizovana je prostrana terasa.

Khyber Ridge House09

Snouborder je dobio kuću iz snova! Pogledajte i kako izgleda kuća koja bi se sigurno svidela skijašima a pogotovo ski-skakačima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *