Izdvojeno, Urbanizam

Skenderbegov trg u Skoplju povezao stari i novi deo grada

Iako se treća faza projekta novog makedonskog trga tek izvodi, Skenderbegov trg u Skoplju već sada izgleda odlično.

Glavni cilj rešenja novog trga u Skoplju, kojeg potpisuju BINABesian Mehmeti Architects i qb Arkitektura, bio je da se deo iznad bulevara integriše kao zona trga koja bi ona postala proširenje javnog gradskog prostora i na taj način bi se doprinelo na kvalitetu ali i kvantitetu ove gradske oblasti. Tako je i Skenderbegov trg postao je deo niza tematskih zona duž glavne gradske pešačke ose, počev od Trga Makedonije, preko Kamenog mosta, pa sve do istorijskog Starog bazara.

Svojom formom i konstrukcijom, trg omogućava jednostavan prelazak preko bulevara i stvara vezu između starog i novog dela grada.

Skenderbegov trg već živi kao velika scena slobode i kao otvoren prostor na kom se ljudi mogu sastati i razgovarati, podržavati i protestovati, ali i organizovati razne manifestacije poput koncerata, izleta na otvorenom, modnih revija, festivala i slično.

Plato koji se nadvija nad bulevarom kvadratne je forme i isključivo je namenjen javnim događajima.

Svojom konstrukcijom i formom trg omogućava jednostavan prelazak preko bulevara i stvara vezu između starog i novog dela grada.

Trg je organizovan u formi otvorenog koncepta koji u isto vreme pravi intimni ambijent za pojedinca ali i razvija kolektivnost kroz mogućnost organizovanja različitih javnih dešavanja.

Primenjeni materijali kreiraju kolaž koji je definisan različitim integrisanim prostorima.

Voda i zelenilo

Strukturalni elementi predstavljeni su u svojoj osnovnoj formi, bez dodatnih dekora, dok prisustvo vode i zelenila dodatno obogaćuju i oživljavaju prostor.

Pojedini prostori ostavljeni su bez završne obrade, kako bi vremenom na tom mestu umetnici definisali prostor svojom interpretacijom.

Skenderbegov trg predstavlja mesto transformacije koji će biti definisan u zavisnosti od potreba korisnika.

Grafičke podloge

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Foto: Rilind Hoxha/Betim Berisha

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Milan

    Odvratno! Uostalom, kao i sve građeno po Skoplju poslednjih godina…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *