Aktuelno

Istraživačka stanica od brodskih kontejnera

Indijska Istraživačka stanica napravljena je od ukupno 134 brodskih kontejnera umotanih u izolacijonu aerodinamičnu metalnu opnu.

Stanica „Bharati antarctic research station“ smeštena je na poluostrvu u severoistočnom Antarktiku, a osmišljena je od strane hamburškog arhitektonskog studija Bof Architekten kao samoodrživi energetski objekt koji će osigurati siguran prostor za rad naučnika u surovom okruženju.

Novoizgrađeni centar koji se prostire na više od 2.500 kvadratnih metara osmišljen je kao arhitektonski volumen kojeg je moguće vrlo brzo rastaviti i premestiti na drugu lokaciju.

istrazivacka-stanica-1 istrazivacka-stanica-2

Objekt energiju dobija iz kogeneracijskog postrojenja koje viškove topline iz proizvodnje električne energije koristi za zagrejavanje cele istraživačke stanice tokom cele godine. 24 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba smešteno je na drugom spratu, gde se nalazi i kuhinja, biblioteka, kancelarijske prostorije, teretana i dnevni boravak. Na donjoj etaži smeštena je laboratorija, kao i skladišni i tehnički prostor, dok se na trećem spratu nalazi terasa koja se koristi za naučne eksperimente.

istrazivacka-stanica-5 istrazivacka-stanica-3 istrazivacka-stanica-4

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *