Nedelja arhitekture u Novom Sadu
Dešavanja

Predavanje Aravene, šetnja sa Mitrovićem i izložba o istoriji kuhinja deo bogatog programa Kaleidoskopa Kulture

Narednih sedam dana u Novom Sadu biće u znaku arhitekture. Prijavite se na vreme za događaje koji vas interesuju!

Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu i dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, izložba o konceptu kuhinja kroz istoriju i stručni panel o budućoj modernosti obeležiće aktuelni Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Alehandro Aravena imenovan je počasnim međunarodnim članom Kraljevskog instituta za arhitekturu. Njegovi radovi su nagrađeni Srebrnim lavom na Venecijskom bijenalu kao i Gotengurškom nagradom za Održivost. Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandro Aravena dolazi u Novi Sad tokom nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture, kada će 3. oktobra u Kulturnoj stanici Barka održati stručni razgovor, za šta su mesta u rekordnom roku bila popunjena.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Alejandro Araventa; Foto: privatna arhiva

Zbog neverovatnog interesovanja obezbeđeno je još jedno predavanje Aravene i to za  četvrtak 5. oktobra od 19 časova u Distriktu.

Upravo zato, zbog neverovatnog interesovanja za posetu Alehandra Aravene, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ u saradnji sa portalom Gradnja, medijskim partnerom, obezbedila je još jedan termin, u četvrtak 5. oktobra od 19 časova u Distriktu, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju predavanju poznatog arhitekte.

Šetnja istorijom kuhinja

U okviru nedelje arhitekture, u Distriktu, biće otvorena čak sedma izložba, koja je u sklopu ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture, a koja će iz vrlo zanimljivog i svima poznatog ugla, prikazati kako je arhitektura u neraskidivoj vezi sa društvenim, ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima jednog društva.

Od srednjeg veka, do danas, kuhinje su oslikavale kontekst svakog društva i menjanje trendova, efikasnosti ekonomičnosti… stoga izložba „Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture”, u organizaciji Društva arhitekata Vojvodine, donosi nesvakidašnji pristup i interesantnu postavku.

Izložba o istoriji kuhinja; Foto: DAV

Izložba će biti otvorena 7. oktobra u objektu Menza u Distriktu i trajaće do 28. oktobra.

U periodu održavanja izložbe organizovana su i kustoska vođenja kroz stambene objekte Limana koje će voditi akademik Branislav Mitrović, Dr Vladimir Kubet, Ivan Stanojev i Ilija Gubić.

Struka o budućoj modernosti grada

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

Stručni panel „Buduće modernosti” održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Opens, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Učesnici:  

DELTALAB, Rijeka, Hrvatska 

URBAN DESIGN STUDIO SARAJEVO, Sarajevo, Bosna i Hercegovina 

BAZA – PLATFORMA ZA PROSTORNE PRAKSE, Novi Sad, Srbija 

Prijavu za prisustvo na stručnom panelu možete obaviti na ovom linku.

Slobodan ulaz uz prijavu

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Medijski partner je portal Gradnja.

Nakon nedelje arhitekture sledi poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena književnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *