Knjiga o Aleksandru Radojeviću
Dešavanja

Arhitekta Radojević: Ceo stvaralački opus u jednoj monografiji

U ukupnoj istoriji novije srpske arhitekture, od Hadži Nikole Živkovića do danas, tokom protekla dva veka, gotovo da nema primera autora koji bi se po širini interesovanja i naročito ozbiljnosti pristupanja svakom zadatku, od usputnog crteža do složene građevine, mogao porediti sa Radojevićem. – arh. Dr Zoran Manević.

Ovo su uvodne reči kojima jedan od autora započinje publikacija o arhitekti Aleksandru Radojeviću (1934). Udruženim snagama sa arhitektom Srđanom Gavrilovićem, sastavili su jedno sveobuhvatno monografsko delo, koje kroz odabrana dela čitaoca provodi kroz život i delo našeg arhitekte.

I zaista, ako pokušamo da ovog autora uporedimo sa nekim njegovim savremenikom ili prethodnim velikanom arhitekture, zapazićemo da ni jedan nema tako široko polje delovanja. Arhitekta Radojević je pre svega odličan projektant i pedagog, bavio se i kritikom, ali će pre svega ostati upamćen kao vrstan crtač i dizajner nameštaja. Tokom svoje karijere bavio se projektovanjem novih objekata, rekonstrukcijom starih, a posebno polje delovanja bilo je dizajniranje enterijera javnih objekata. Često je radio u tandemima, ponajviše sa arhitektom Zoranom Petrovićem, jer je u timskom radu nalazio inspiraciju, druženje i iskrenu stručnu kolegijalnost.

Radojević je pre svega odličan projektant i pedagog, ali će pre svega ostati upamćen kao vrstan crtač i dizajner nameštaja.

Knjiga se sastoji iz više poglavlja, koja na iscrpan način prikazuju delovanje arhitekte Radojevića u poslednjih 50 godina. Započinje jednim kritičkim tekstom Zorana Manevića i intervjuom Srđana Gavrilovića u kojima na dva načina autori monografije pristupaju rasvetljavanju ličnog kreda Radojevića.

Monografija se nastavlja u jedno jako važno poglavlje, posvećeno crtežu, kojim na neki način započinje i sama arhitektura, to jest, njeno projektovanje. Pored skica koje prethode projektovanju, autor je posebno isticao putopisne crteže, u kojima je beležio pejzaže, mesta i zgrade, koje je posećivao tokom porodičnih odmora, ali češće na stručnim putovanjima sa svojim kolegama.

Aleksandar Radojević

Zatim započinje jedan hronološki niz izvedenih i nešto manje neizvedenih projekata profanih zgrada, sakralnih objekata, enterijera, rekonstrukcija i muzejskih postavki, kojima je autor oplemenio gradove širom Srbije i regiona.

Knjiga se završava sa crtežima nameštaja, pre svega stolica, za čije projektovanje je profesor Radojević bio jedan od retkih eksperata u čitavoj Socijalističkoj Jugoslaviji i nizom drugih izvedenih i neizvedenih projekata, kojima autori zbog obima monografije, nisu mogli da posvete pažnju.

Vrednost same monografije ogleda se pre svega u činjenici da je nije pisao sam autor, već osobe koje se po svojem stručnom opredeljenju bave istorijom i teorijom arhitekture. To monografiji daje izvesnu težinu jer se iz ugla jednog ili više posmatarča, savremenika ili saradnika, opisuje život i delo jednog arhitekte.

 

Promocija monografije

Promocija monografije o arhitekti Aleksandru Radojeviću biće održana u petak 14. juna 2019. u 19h u svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Na promociji će, pored samog arhitekte Radojevića, govoriti i koautor monografije arhitekta Srđan Gavrilović, profesor dr Vladimir Mako i arhitekta Slobodan Maldini.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *