Sjajna vest za turiste, loša vest za lokalce; Foto: Nad Hemnani on Unsplash
Aktuelno

Uprkos protestima, Maču Pikču dobija aerodrom

Veliki broj ekologa, arheologa, istoričara ali i veliki broj građana plaši se da će izgradnja aerodroma oštetiti krhku lokaciju poznate svetske baštine.

Aerodrom za koji je planiran budžet od 5 milijardi dolara trebalo bi da ovu istorijsku planinsku znamenitost u Peruu učini dostupnijom za mnogobrojne posetioce.

Jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu godišnje u proseku poseti 1,5 miliona ljudi, što je dvostruko više od broja poseta koji UNESCO preporučuje.

Problem leži u tome što je Maču Pikču posetiocima dostupan samo preko jednog aerodroma sa samo jednom pistom u obližnjem gradu Kusko. Kako bi se smanjila gužva i lokalitet postao pristupačniji, rešenje je da se napravi novi međunarodni aerodrom u gradu Činčero, koji se nalazi između Maču Pikču i garda Kusko.

Protivnici ovog projekta tvrde da će izgradnja aerodroma, a samim tim i povećani turizam, uništiti staze, terase i duge osetljive delove Maču Pikčua.

Ipak, mnogobrojni protivnici ovog projekta tvrde da će izgradnja aerodroma, a samim tim i povećani turizam, uništiti staze, terase i duge osetljive delove u dolini. Takođe, oni tvrde da bi ekološke posledice bile ogromne jer bi otpad s nove lokacije mogao da završi u obližnjem jezeru Piuray, koje obezbeđuje vodu za gotovo pola obližnjeg grada Kusko, piše Archpaper.

Foto: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH/Alamy

Vlada Perua ne mari za peticiju

Peruanska istoričarka umetnosti Natalia Majluf pokrenula je peticiju protiv izgradnje aerodroma, koju je do ovog trenutka potpisalo preko 48.000 ljudi. U peticiji, Natalia navodi potencijalne štete koje se mogu dogoditi, što bi direktno uticalo na očuvanje tradicije Inka, koji potiču iz ove doline. Ona se direktno obratila Martinu Viskaru, predsedniku Perua, kako bi ga navela da barem još jednom razmotri lokaciju aerodroma. Međutim, čini se da Vlada Perua ne mari za peticiju i da je veoma posvećena razvijanju projekta.

„Ovaj aerodrom će se izgraditi u najkraćem roku, jer je veoma potreban gradu Kusko.“ – istakao je ministar finansija Karlos Oliva i dodao: “Postoji niz tehničkih studija koje podržavaju izgradnju aerodroma.“

Ovo nije prvi put da se građani organizuju protiv izgradnje jednog aerodroma. Doduše, u ovom slučaju organizovan je referendum koji je u ovom slučaju uspeo. Naime, u Meksiku su građani rekli odvažno ne novom aerodromu koji je trebao da projektuje Normana Fostera. Velika razlika je u tome što je vlada Meksika takođe bila protiv izgradnje skupocenog aerodroma.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *