I čuveni Mikonos je na prodaju
Aktuelno

Grčka prodaje ostrva da bi vratila dugove

Pritisnuta velikim dugovima, grčka vlada odlučila da (ras)proda zemlju u Sredozemnom moru. Prilika da kopnene zemlje dobiju svoj deo raja, poručuju duhoviti Evropljani.

Pritisnuta milijardama duga i strogim okom Evropske unije i MMF-a, Grčka je poklekla: vlada Jorgosa Papandreua je, piše „Gardijan“ od petka, odlučila da se iz „bule“ vadi tako što će – prodavati svoja ostrva!

Na „tenderu“ se, tako, našao čak i deo čuvenog Mikonosa, a investitori iz Rusije i Kine sve češće pogleduju i prema Rodosu. Grci bi, čini se, najviše voleli kada bi njihova ostrva kupovali pripadnici svetskog džet-seta – poput Ričarda Brensona ili holivudskih glumaca – ali, ako je cena prava, neće gledati u pasoše i namere potencijalnih kupaca.

I čuveni Mikonos je na prodaju

Evropljani su zato već počeli sa (ne)ozbiljnim savetima da je sada idealna prilika da države koje nemaju more – dobiju svoj deo obale.

– Šta bi falilo, recimo, Austrijancima, Švajcarcima, Česima ili Slovacima da pazare parče suncem okupanog raja? Eto pitanja za referendum, eto teme za izbornu kampanju – primećuje jedan duhoviti čitalac „Gardijana“.

Šalu i sanjarenja na stranu, Grčka se ne odriče suvereniteta nad privatnim ostrvima, i teško da bi bilo koja država – pa i prijateljska Srbija – mogla da se upiše kao vlasnik. Ali, posle zajma od 110 milijardi evra od EU i MMF, kao da ih i ne ceni previše.

Na jednom sajtu koji sarađuje sa vladom u Atini može se videti da ostrvo Nafsika, u Jonskom moru, površine pet kvadratnih kilometara, staje oko 15 miliona evra. Ima, ipak, i mnogo jeftinijih – maleni Sveti Atanasije staje „svega“ 1,5 miliona evra, Vuvalos, oko kojeg neprestano plivaju delfini, 500.000 više…

(Večernje novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *