Novi objekti

Prstenasti plutajući vidikovac između dva nebodera u Njujorku

Ukoliko se odluče na ovo rešenje, biće to najimpresivniji građevinski poduhvat u Njujorku.

U skladu sa ponovnim zoniranjem istočnog dela Njujorka gradonačelnika Majkla Blumberga, pristiglo je podosta projekata od kojih svako zaslužuje pohvalu. Ali, danas vam predstavljamo projekat arhitektonskog biroa SOM, koji je pored izgradnje dva nebodera sa obe strane Centralne železničke stanice, predložio i izgradnju prstenastog vidikovca. Njihov predlog jeste definitivno revolucionar.

Ključni aspekt vizije (ključna reč!) jeste prstenasti observatorijum smešten između dva nebodera između Centralne železničke stanice (Grand Central Station). Naizgled, observacioni prsten će zapravo biti projektovan da se kreće gore i dole tokom dana, dajući posetiocima niz različitih uglova viđenja grada Njujorka, što bi zaista bilo neverovatno.

Neboderi su visoki po 365 metara, što samo po sebi nije tako impresivno, ali plan jeste i dalje samo vizija. Ako ponovno zoniranje prođe kako je predloženo, zgrade u posebnom okrugu oko železničke stanice bi mogle da se grade do površine koja je 30 puta veća od površine parcele (indeks izgrađenosti). Zgrade će sigurno moći da budu više od 365 metara, pa će čak i neboder 432 Park Avenue – koji je počeo da se gradi pre promene urbanističkih pravila – biti visok 425 metara.

(Gradjevinarstvo.rs)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *