Drvo se pojavljuje ne samo na fasadi već se ono provlači i kroz ceo enterijeru
Arhitektura

Tradicionalne otomanske kuće kao inspiracija za novi muzej

Za ovaj turski grad su bile karakteristične otomanske drvene konzolne kuće, koje su poslužile za ceo dizajn novog muzeja po projekat Kenga Kume.

Sa lokacijom na severozapadu Turske u univerzitetskom gradu Eskišehir, Odunpazari Modern Museum (OMM) predstavlja umetnički poligon površine 4.500 kvadratnih metara, koji će biti otvoren ovog leta.

Muzej je osnovan od strane kolekcionara umetnina i biznismena Erola Tabanca, a projekat objekta izvodi se pod vodstvom slavnog arhitekte Kenga Kume. Novi muzej sadržaće značajnu kolekciju moderne i savremene umetnosti, počev od 50ih godina prošlog veka do danas.

Za Eskišehir su bile karakteristične otomanske drvene konzolne kuće, koje su bile i inspiracija za ceo dizajn zgrade.

Dizajn usmeren na drvo kao primarni konstruktivni element odaje počast lokalnoj arhitekturi ali i istoriji grada koja je bila obeležena uspešnom trgovinom drvetom. Za Eskišehir su bile karakteristične otomanske drvene konzolne kuće, koje su bile i inspiracija za ceo dizajn zgrade. Drvo se pojavljuje ne samo na fasadi već se ono provlači i kroz ceo enterijer.

Novi gradski orijentir

Muzej OMM će zajedno sa okolnim kulturnim institucijama formirati trg, koji bi trebalo da postane novo mesto okupljanja, a muzej novi kulturni simbol grada.

„Srce ovog projekta bila je želja da se kreira veza između ljudi i umetnosti. Želeli smo da objekat nosi istoriju i sećanje na grad, a da istovremeno pazi i na odnos ka čoveku. Veoma smo nestrpljivi da vidimo kako će javnost komunicirati sa zgradom.“ – istakao je Kengo Kuma.

Otvoren koncept

Prostor muzeja je organizovan kroz tri sprata, počevši od prizemlja koje je organizovano kroz otvoren koncept za organizovanje većih postavki, da bi se na spratovima nastavilo sa sistemom manjih prostorija za postavljanje umetničkih dela manjih formata.

Centralno postavljen atrijum povezuje spratove i omogućava protok potrebne količine prirodne svetlosti u unutrašnjost objekta.

Grafičke podloge

Rendering: Kengo Kuma and associates, via Designboom

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *