Arhitektura

Egipat gradi podvodni muzej u Aleksandriji

Tuneli od fiberglasa omogućiće posetiocima da zavire u drevne egipatske artefakte pod vodom. 

Egipatski ministar za antikvitete, Mamdu al-Damati, najavio je plan oživljavanja projekta izgradnje podvodnog muzeja u aleksandrijskoj luci Kir koji je prvobitno počeo da se uzima u razmatranje još davne 1996. godine. Muzej ne samo da će potopljene antikvitete predstaviti javnosti, već će i zaštiti lokalitet od zagađenja, brodskih sidara ali i lovokradica, piše Smithsonian Magazine.

podvodni-muzej-aleksandrija-04

Projekat podvodnog muzeja izradio je francuski arhitekta Žak Rožeri a on predviđa izgradnju tunela od fiberglasa na morskom dnu na dubini od oko šest metara. Na morskom dnu u Aleksandiriji nalazi se oko 2.500 potopljenih relikvija uključujući i masivne kamene blokove za koje se veruje da potiču sa svetionika Faraos koji se sa svojih 137 metara visine smatra jednim od Sedam svetskih čuda antike. Među potopljenim reklikvijama nalazi se i ostati palate Kleopatre VII.

podvodni-muzej-aleksandrija-05

Projekat neće finansirati egipatska vlada, već privatni fondovi među kojima su i brojne kineske korporacije koje su već pomogle u obnavljanju egipatske infrastrukture.

podvodni-muzej-aleksandrija-02

Izgradnja ovakvog podvodnog muzeja biće veoma složena i skupa zbog čega će biti veoma intreresantno pratiti kakve će sve tehnologije biti upotrebljene ali i osmišljene ne bi li se ovaj projekat završio.

podvodni-muzej-aleksandrija-03

Potopljene egipatske relikvije i budući izgled muzeja

Pročitajte i tekst o kineskom planu izgradnje podvodne pruge do Amerike.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *