Aktuelno, Građevinarstvo

Kina gradi podvodnu prugu do Amerike dugu 12 hiljada kilometara

Možda zvuči kao prvoaprilska šala, ali kineska vlada je veoma ozbiljna po pitanju njihovog novog, ambicioznog, železničkog projekta.

Po pisanju Beijing Timesa, Kina planira izgradnju železničke pruge dugačke 12.000 kilometara koja će spojiti ovu najmnogoljudniju zemlju na svetu s Rusijom, Kanadom i Amerikom. Dodatni kuriozitet je taj što će pruga biti jednim delom pod vodom pa će se tako, na primer, Beringov moreuz premostiti tunelom ispod dna mora dugačkim skoro 200 kilometara.

Iako mogućnost da od Kine do Amerike možete doći brzim vozom za dva dana zvuči sjajno, poznavaoci prilika dosta su skeptični po pitanju realizacije ovog projekta.

Kao prvo, podvodni tunel od 200km koji bi spojio Sibir i Aljasku duži je od tunela Chunnel i Seiken (trenutno najduži i najdublji) zajedno! Iako bi pravljenje takvog tunela bio bi pravi inženjerski košmar on ne bio i nemoguć ali samo ukoliko se ispuni jedan važan preduslov. Tu se dolazi do drugog problema – zajedniča inicijativa svih zainteresovanih strana.

Naime, za ovaj projekat je za sada zainteresovana samo Kina. Iako je Rusija za sličan projekat dala zeleno svetlo još 2011. godine, niko se nije oglasio iz SAD i Kanade u vezi realizacije ovog strateškog projekta.

kina-sad-voz-2

Ipak, ako bi iko mogao da pokrene i izradi ovakav projekat onda je to svakako Kina. U poslednjih deset godina ova zemlja je napravila više kilometara brze pruge nego sve zemlje zajedno!

Pogledajte i kako je jedan podvodni tunel ispod Temze postao sastajalište umetnika.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. DD

    Ako dobro razumem, niko (sem Kine) nije zainteresovan, ali Kina gradi prugu. Šta li će da bude kada Kinezi tunelom izađu na američku stranu, a ovi ne znaju ništa o tome? Baš će da ih iznenade. Kina gradi i Nikaragvanski kanal, pa evo nisu još ni zaboli ašov. Srbija gradi kanal Morava – Vardar. Znate, jedno su nečiji megalomanski planovi, a realnost je nešto drugo.

  2. vladimir

    Problem su pare. Nikada SAD i Kanada neće platitida se spoji ništa sa nićim.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *