Aktuelno

Podvodni tunel star 172. godine dobija novo ruho

Nakon 200 godina od njegove izgradnje i 150 godina od kada je zatvoren, najavljeno je da će Temzin tunel postati hipsterski prostor.

Thames Tunnel je podvodni tunel, koji prolazi ispod reke Temze i spaja londonske delove grada Rotherhithe i Wapping. To je bio prvi tunel za koji se zna da je uspešno izgrađen ispod jedne plovne reke a građen je između 1825. i 1843. godine.

Prvobitno je bio predviđen za prolaz kočija, ali za to nikada nije bio korišćen. Jedino vreme se koristi kao deo londonske podzemne železnice, kao nekakva preteča metroa.

Tvorac ovog tunela bio je Isambard Brunel, koji je na ovom revolucionarnom inženjerskom podvigu radio zajedno sa svojim ocem.

Tunel star preko 170 godina sada će dobiti potpuno novo ruho i to za kulturne događaje.

Kako je stepenište za posetioce tokom vremena uklonjeno, fokus je stavljen na novi ulaz. Ulazni hol tunela će se koristiti kao mesto za izložbe i raznovrsne performanse. Naravno, cilj je da se ovo londonsko nasleđe redizajnira za nove namene ali da se očuva njegov istorijski karakter.

Moramo poštovati i štititi Brunelovo nasleđe, dok pružamo priliku ljudima da uživaju u ovom prostoru u novim uzbudljivim pravcima. – rekao je Jerry Tate, direktor Tate Harmera.

Temzin tunel će dakle sigurno postati novo hipstersko mesto u gradu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *