Aktuelno

Električni bicikli uskoro na ulicama Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i direktorka Fonda za zaštitu životne sredine mr Željka Jurakić potpisali su ugovor o sufinansiranju projekta „Izgradnja i opremanje terminala za solarno punjenje električnih bicikala“.

– Ovo je samo jedan od mnogih ugovora koje smo potpisali i dobili pomoć od Fonda za realizaciju projekata koji su od interesa i za Grad Novi Sad i za Republiku Srbiju. Bićemo prvi grad u zemlji koji će uvesti novinu u ovoj oblasti, kao što smo učinili i sa projektom NS bajk. Uveren sam da će se električni bicikli uskoro naći na ulicama našeg grada – istakao je gradonačelnik Pavličić.

– Fond i Grad kontinuirano dobro sarađuju, a ovoga puta reč je novini, jer nam se Novi Sad prvi u Srbiji obratio sa ovako inovativnim projektom. To nije novina u svetskim razvijenim gradovima koji vode računa o zdravlju građana, ali i o zaštiti životne sredine, a sada im se Novi Sad pridružuje. Drago mi je što je Novi Sad otvorio ulice biciklistima u prethodnom periodu, a posebno je važno da se što više koriste obnovljivi izvori energije – naglasila je Željka Jurakić.

Ukupna vrednost projekta iznosi 30.000.000 dinara, a Fond za zaštitu životne sredine Gradu će dodeliti sredstva u iznosu od 20.000.000 dinara.

Prema rečima direktora JKP „Parking servis“ Ivana Ferka terminali za solarno punjenje električnih bicikala najpre će biti postavljeni na 4 postojeće stanice NS bajka, a za početak će biti nabavljeno 15 električnih bicikla. Inače grade se još dve stanice NS bajka, na Detelinari i na Novom naselju, a brojni gradovi kao što su Subotica, Niš i drugi interesuju se za novosadski model sistemskog iznajmljivanja gradskog bicikla.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *