Aktuelno

Proširenjem Narodnog pozorišta stvara se novi trg u Kikindi

Otvoreni dvorišni prostor će nakon probijanja bočne fasade zgrade pozorišta i dogradnje foajea postati gradski trg u pešačkoj zoni.

Kikinđani će sredinom naredne godine dobiti mini-trg, koji će još više ulepšati sam centar grada, a ljubitelji umetnosti uživaće u reprezentativnom foajeu – ulazu u zgradu jednog od najstarijih teatara u Srbiji. Do kraja novembra očekuje se dobijanje građevinske dozvole, kako za novi foaje kikindskog Narodnog pozorišta, tako i za parterno uređenje, a završetak radova planiran je najkasnije do leta 2018, piše eKapija.

Izgled novog foajea

Projekat predviđa da se ispred foajea pozorišta oživi i očuva dugogodišnja tradicija trga.

Urbanističkim projektom uređenja prostora, kojeg potpisuju Danilo Furundžić, Vladimir Vujović i Jelena Marić, ispred budućeg foajea Narodnog pozorišta Kikinda predviđeno je da se oživi i očuva dugogodišnja tradicija trga, kao mesta društvenih i kulturnih zbivanja u Kikindi.

Pozorišna zgrada, sa živopisnom, nedavno obnovljenom salom, predstavlja važan deo arhitektonskog nasleđa grada. Projektom je predviđeno da otvoreni dvorišni prostor, nakon probijanja bočne fasade zgrade i dogradnje foajea, postane gradski trg u pešačkoj zoni.

Objekat u kome svoje predstave izvodi Narodno pozorište Kikinda, ranije je bio ugostiteljski, odnosno hotelski kompleks. Na mestu sadašnje pozorišne sale, nalazila se balska dvorana, a upravo na mestu njenog dvorišta osmišljen je budući foaje.

Dvorište postaje novi gradski trg

Povezivanje celina

Najpre je planirana izgradnja samog foajea, dok je sređivanje parternog dela ispred objekta predviđeno pred sam završetak radova. Ideja je da se ove dve celine povežu i nakon realizacije, spoje u jednu. Radovi će, tako, praktično biti izvođeni paralelno, kako bi ceo prostor što pre dobio svoj pravi izgled.

Planirano uređenje celine biće realizovano u dogovoru sa upravom pozorišta, kako se ne bi remetila pozorišna sezona.

U foajeu će biti smeštena biletarnica, lobi prostor, galerija. On je osmišljen kao open-space, a svi sadržaji biće mobilni, kako bi prostor mogao da se koristi za različite namene – izložbe, simpozijume, kulturno-društvene događaje.

Izgradnja foajea Narodnog pozorišta u Kikindi planirana je za proleće-leto 2018

Poštovanje istorijskog nasleđa

Cilj projekta bilo je stvaranje dobro izbalansirane suprotnosti različitih tekstura materijala, onih koji asociraju na staru gradnju, pripadaju prošlosti, i savremenih koje naglašavaju dinamičnu sadašnjost. Arhitektama je bio cilj da ovu grupu materijala zadrže, tretiraju je kao osnovu za rad, i da istovremeno implementiraju savremene materijale, prefabrikovane, ali i da ublaže hladnoću prostora time što će uneti prirodne materijale u prostor – piše eKapija.

Završetak projekta uređenja trga i izgradnje foajea Narodnog pozorišta u Kikindi planiran je za proleće-leto 2018.

Foto: eKapija

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *