Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Prosečan Srbin koristi svega 25 kvadrata stambenog prostora

U zemlji u kojoj je oko 800.000 domova neuseljeno, u 100.000 stanova ukućani se tiskaju u manje od 10 kvadrata.

Da prosečan stanovnik Srbije živi između četiri tesna zida pokazali su rezultati Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji je objavio podatke o stambenim objektima, prikupljene na popisu 2011. godine. Oni su pokazali da pod jednim krovom u proseku živi 2,9 osoba.

– Dvoje stanara živi u oko 600.000 stanova, a iza 500.000 vrata stanuje samo jedan član – kaže Snežana Lakčević iz RZS. Spiskovi stanara su najbrojniji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosek 23,8 kvadrata.

stanovi-novogradnjaNajkomfornije žive Vojvođani, koji se „šire“ u 28,4 kvadrata. U severnoj pokrajini popisan je najveći broj kuća gde je po stanovniku 60 kvadratnih metara.

Iako brojke jasno svedoče o teskobi, stručnjaci upozoravaju da nas je statistika dodatno „častila“ brojem kvadrata. Da je realni prosek kvadrature u Srbiji manji od 20 kvadrata smatra građevinski konsultant Vladislav Pavlović. On kaže da prosek stambenog prostora podižu velike kuće u selima, koje su uglavnom poluzavršene.

– Veliki broj građana stanuje u komfornim objektima, koji su godinama nezavršeni – kaže Pavlović. Uslove za normalan život u njima ispunjava svega poneka soba i kuhinja, dok ostale prostorije postoje samo na papiru. O tome svedoči i podatak da je prosečna površina stana veća od 70 kvadrata, što je daleko od realnosti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *