Menokin House je važna kuća iz 18. veka koja se rekonstruiše staklom; Rendering: Machado Silvetti
Svetski projekti

Kuća iz 18. veka obnavlja se staklom

Kako bi se očuvalo važno zdanje iz 1769. godine, porušeni delovi zidova, podova i krova biće zamenjeni staklenim insertacijama.

Zdanje zvano Menokin House predstavlja istorijsku i nacionalnu znamenitost kolonijalne arhitekture Sjedinjenih Američkim Država jer je u njemu živeo jedan od potpisnika Deklaracije nezavisnosti. Ona je ujedno i jedna od najbolje dokumentovanih kuća 18. veka u SAD – svi arhitektonski i građevinski crteži sačuvani su. Ali ne i kuća.

Nažalost, ova zdanje koje se nalazi na imanju od 500 hektara, okruženo šumama, poljima i plovnim putevima, potpuno je devastirano. Međutim, rekonstrukcija Menokina je upravo započela, a zanimljiva je zato što su delovi kuće koji fale nadomešćeni staklom.

Sigurno će biti dobra za selfije… Rendering: Machado Silvetti

Porušeni delovi zidova, podova i krova biće zamenjeni staklenim insertacijama koje će otkrivati zidarske detalje iz 18. veka.

Fondacija Menokin otpočela je izgradnju projekta “Glass House Project” u okviru inicijative za obnovu istorijskih znamenitosti u SAD. Projekat koji potpisuje Machado Silvetti, u saradnji sa inženjerom za staklo Eckersley O’Callaghan i pejzažnim dizajnerom Reedom Hilderbrandom, biće razvijan u fazama a planirano je da bude gotov do 2023. godine, piše ArchDaily.

Ovako će kuća izgledati noću; Rendering: Machado Silvetti

Novo i staro

Kada projekat bude završen 2023. godine, stakleni deo kuće će posetiocima omogućiti da u potpunosti razumeju originalnu kuću i sagledaju njenu celokupnu konfiguraciju, kao i njen odnos prema prirodnom okruženju. Takođe, istovremeno će moći iz blizine da sagledaju proces i krajni rezultat restauracije, kao i materijale, tehnike i način zanatskog rada na kući koji potiče iz 18. veka.

Foto: Menokin Foundation

Nagrade

Ovaj projekat 2016. godine dobio nagradu od strane Architect’s Newspaper zbog inovativnog pristupa restauraciji. Rekonstrukcijom se naglašavaju dekonstruisani arhitektonski elementi objekta, otkrivajući ono što se obično ne vidi. Ovakav pristup restauraciji otkrivaju se zidarski detalji 18. veka, a ujedno se unose savremena rešenja 21. veka.

Foto: Menokin Foundation

Upotrebom stakla originalni materijali iz 18. veka su isplivali u prvi plan i dato im je na značaju. A upravo je to i bila ideja ovog celog projekta.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *