Smena konkavnog i konveksnog dovelo je do razigravanja fasade; Foto: NAARO
Svetski projekti

Kamen i staklo: Markantni stambeni blok u zaštićenoj londonskoj četvrti

Projekat u blizini Bakingemske palate zahtevao je posebno brižljiv pristup razvijanju koncepta stambene zgrade u odnosu na kontekst. Inovativna arhitektura i materijali su dali pravi odgovor.

Projekat objekta nazvanog IV Castel Lane Apartments, koji potpisuje arhitektonska firma NAME architecture, predstavlja novi stambeni koncept vrhunskog stanovanja u Westminsteru, prestižnom kvartu Londona, koji je ceo pod zaštitom.

Naime, investitor projekta Land Securities imao je ideju da u jednom bloku prostorno i arhitektonski sjedini objekat sa 28 stanova i tri gradske kuće na ukupno 4.600 kvadratnih metara.

S obzirom na da blok izlazi i na dve ulice, gde jednu karakterišu veliki viktorijanski blokovi vila, dok su sa druge strane tradicionalne londonske kuće, bilo je potrebno pažljivo pristupiti oblikovanju, kako bi se dobila koherentna i objedinjena šema, pišu arhitekte za ArchDaily.

Savršeno uklapanje u staro okruženje; Foto: NAARO
Kombinacija kamena i stakla kao dobitno rešenje; Foto: NAARO

Materijalizacijom pročelja u kamenu izgrađena je veza sa okruženjem, dok su zastakljene forme stvorile savremenu fasadu.

Karakter arhitekturi kompleksa svakako daju fasadne staklene površine, koje su arhitekte razrešile u uskoj saradnji sa stručnjacima iz kompanije Arup. Materijalizacijom pročelja u kamenu izgrađena je veza sa okruženjem, dok su zastakljene forme vizuelno stvorile karakterističnu i savremenu fasadu.

Zakrivljene staklene površine daju objektu skulpturalni izgled, a smena konkavnog i konveksnog zakrivljenja razigrava objekat ka uličnom frontu. Takođe, na ovaj način se stvara “polu-lebdeći “unutrašnji prostor, što stvara posebnu atmosferu u enterijeru.

Zakrivljene staklene površine daju objektu skulpturalni izgled

Urbani kontekst

Kompleks prati i niz održivih i energetski efikasnih sistema, poput zelenih krovova i solarnih panela kako bi se obezbedila energija za funkcionisanje objekta ali i prijatan život stanara.

Projekat je zahtevao i detaljne pregovore sa zainteresovanim stanarima, kako bi se stvorila programska šema koja će adekvatno odgovoriti na postojeći osetljivi urbani kontekst.

Objekat sa za zadnje strane; Foto: NAARO

Grafičke podloge

Osnova 1
Osnova 1
Osnova 2
Osnova 2
Presek
Presek
Dispozicija
Dispozicija

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *