Pogled na gradilište iz vazduha; Foto: ICON/BIG
Svetski projekti

Vučji ranč: Armija robota gradi najveće naselje sa 3D štampanim kućama u Americi

Ovaj pionirski poduhvat mogao bi da predstavlja prvi korak ka budućnosti u kojoj će roboti i bespilotne letilice podizati čitava naselja i gradove.

Otpočela je izgradnja najveće zajednice 3D štampanih kuća u Sjedinjenim Državama, za koju je projekat uradio danski BIG, dok je kompanija ICON zadužena za 3D štampanje objekata.

Projekat nazvan Wolf Ranch (srp. Vučji ranč), podrazumeva izgradnju čak 100 domova u Džordžtaunu, severno od Ostina u Teksasu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naselje se gradi u teksaškom gradu Džordžtaunu; Vizuelizacija: ICON/BIG

Solarni paneli na svakom krovu

Plan razvoja podrazumeva sistem od osam različitih osnova sa rasponom kvadratura od 146 do 196 kvadrata, koje bi bile ili trosobne ili četvorosobne jedinice.

Paleta unutrašnjih materijala uključuje štampane zidne teksture i polirane betonske podove, dok će enterijeri biti definisani u ponudi od 24 stila. Krov svake kuće sadržaće solarne panele.

Osnove su projektovane u rasponu 146 do 196 kvadratnih metara, Vizuelizacija: ICON/BIG

Razvojni partneri vide ovaj ubrzani način izgradnje kao rešenje za stambenu krizu koja već neko vreme vlada u Sjedinjenim Državama.

Unutrašnji i spoljašnji zidovi biće izvedeni korišćenjem čitave flote robota za 3D štampanje, za koju BIG i ICON veruju da će doneti manje otpada, a više slobode u dizajnu.

Razvojni partneri takođe vide ovaj ubrzani način izgradnje kao rešenje za stambenu krizu koja već neko vreme vlada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Enterijeri će biti definisani u ponudi od 24 stila; Vizuelizacija: ICON/BIG

Domovi bolji u svakom pogledu

„Prvi put u istoriji sveta i čemu smo svedoci da flota robota gradi čitavu jednu zajednicu domova. I to neće biti bilo kakve kuće, već domovi koji su bolji u svakom pogledu: bolji dizajn, veća snaga, bolje energetske performanse, udobnost i povećana otpornost“, rekao je za Archinect izvršni direktor ICON-a Džejson Balard.

On je dodao i da veruje da će u budućnosti roboti i bespilotne letilice graditi čitava naselja i gradove, a da će se tada Wolf Ranch pominjati kao mesto na kom je počela robotska gradnja u velikim razmerama.

Ubrzani način gradnje trebalo da pomogne u rešavanju stambene krize u SAD; Foto: BIG/ICON

Fotografije i renderi

Pogled na gradilište iz vazduha; Foto: ICON/BIG
Pogled na gradilište iz vazduha; Foto: ICON/BIG
Foto: ICON/BIG
Foto: ICON/BIG
Foto: ICON/BIG
Foto: ICON/BIG
Vizuelizacija: ICON/BIG
Vizuelizacija: ICON/BIG
Vizuelizacija: ICON/BIG
Vizuelizacija: ICON/BIG
Vizuelizacija: ICON/BIG
Vizuelizacija: ICON/BIG

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *