Brže, jeftinije, bezbednije; Ilustracija: Screenshot YouTube (hyperTunnel)
Izvođenje

Prvi tunel na svetu koji su u potpunosti izgradili roboti (video)

Ova tehnologija pravljenja tunela je više od 10 puta brža, upola jeftinija i mnogo bezbednija od klasične in-situ metode izgradnje objekata pod zemljom.

Britanska tehnološka kompanija hyperTunnel otkrila je u svom istraživačkom objektu u južnoj Engleskoj prvi tunel na svetu u potpunosti napravljen od strane robota.

Nova automatizovana metoda izgradnje po zamisli hyperTunnela dizajnirana je tako da gradi tunele više od 10 puta brže i upola jeftinije od konvencionalne tehnologije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Metoda 3D štampe ljuske

Koristeći metode digitalnog blizanca, flota hyperBotova buši tunel, a potom ulaze roboti koji prave ljusku tunela od betona koristeći se metodom 3D štampe.

Šest metara dugačak, dva metra visok i dva metra širok tunel za pešake nazvan je Peak XV.

Više od 10 puta brže i upola jeftinije od konvencionalnih tehnika; Ilustracija: Screenshot You Tube (hyperTunnel)

Ova metoda izgradnje više je od 10 puta brža i upola jeftinija od konvencionalne tehnologije.

Dejvid Kastlo, tehnički direktor za rudarstvo i tunele u Network Railu, rekao je za portal Construcion Enquirer:

„Želimo da smanjimo smetnje za naše putnike, tako da stalno tražimo nove pristupe za proširenje ili popravke tunela koji skraćuju dužinu vremena kada je tunel zatvoren za vozove. Peak XV nas pomera korak bliže tom cilju i, što je najvažnije, metodom koja smanjuje rizik po bezbednost radne snage”, dodao je on.

Zemlju sa lokacije odvoze automatizovana vozila; Ilustracija: Screenshot You Tube (hyperTunnel)

Ogroman korak za čitavu industriju

Stiv Džordan, ko-izvršni direktor i suosnivač hyperTunnela, izjavio je sledeće:

„Otkrivanje našeg prvog demonstracionog tunela velikih razmera je ogroman korak, ne samo za hyperTunnel, već i za industriju tunelogradnje i građevinarstvo uopšte, koji željno očekuju da naš pristup koriste, prema potrebi, u svojim globalnim projektima“.

„Dok je korišćenje robota isključivo za izgradnju podzemnih struktura dramatično drugačije, tehnologije koje koristimo – kao što su digitalni blizanci, robotika, 3D štampa i digitalno podzemno premeravanje, podržano AI i VR – su se sve dobro pokazale u drugim industrijama. U stvari, hyperTunnelova in-situ metoda pre svega ima na umu smanjenje rizika tokom izvođenja građevinskih projekata“ – zaključio je Džordan.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *