Pogled na gradilište budućeg Odbojkaškog centra; Foto: Screenshot YouTube/Jadran d.o.o.
Izvođenje

Evo kako su postavljeni stubovi visine 17 metara na budućem odbojkaškom centru u Beogradu (video)

Sva 24 stuba izlivena su na licu mesta u horizontalnoj oplati, a potom su podignuti i montirani na svoje mesto pomoću dizalice nosivosti 130 tona.

Nakon prve posete u julu ove godine, sada vas slikom i rečju ponovo vodimo na mesto izgradnje objekta budućeg Odbojkaškog trenažno-takmičarskog centra, smeštenog na parceli površine od 65.000 kvadrata duž ulice Tošin Bunar na Novom Beogradu, a za koji idejno rešenje kao autor potpisuje arhitekta Đurađ Vasić.

Generalni izvođač radova je beogradska kompanija Jadran d.o.o, dok će sam objekat zauzimati površinu od 20.300 m² i sadržaće dve sportske hale, teretane za treninge sa najsavremenijom podlogom, prostor za trening i profesionalni oporavak sportista, smeštajne kapacitete, mediko-blok, restorane i druge sadržaje.

A kakvo je trenutno stanje na ovom gradilištu, odnosno koliko je zahtevna i koje sve tehnike i procedure obuhvata montaža vertikalnih konstruktivnih elemenata, pogledajte u nastavku.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stubovi izliveni na licu mesta

Kako objašnjavaju iz Jadran d.o.o, na gradilištu Odbojkaškog trenažno-takmičarskog centra, po obodu Velike hale, projektom su predviđeni vertikalni konstruktivni elementi – stubovi. Sva 24 stuba visine 17 metara izlivena su na licu mesta u horizontalnoj oplati. Potom ih je trebalo podići.

Za njihovu montažu koristila se dizalica nosivosti od 130 tona, čiji je položaj unapred predviđen planom montaže. Pre njenog postavljanja izvršeno je sabijanje podloge kako dizalica ne bi imala velika sleganja.

„Položaj stubova pri montaži je tačno definisan. Pre montaže elemenata, svaki od njih je postigao projektovanu čvrstoću betona i geometrija elemenata je u skladu sa projektom, bez odstupanja“ – naglašavaju iz kompanije Jadran d.o.o.

Za montažu stubova koristi se dizalica nosivosti od 130 tona; Foto: Screenshot YouTube/Jadran d.o.o.

Čašice u temeljnim stopama

Prilikom montaže, proverava se mesto zahvatanja elemenata na mestima gde je predviđeno i vrši se njihovo zahvatanje. Stub se podiže pomoću šipke (trna) koji se provlači kroz rupu koja je u stubu 2 metra od vrha.

Element se dovodi u vertikalnost i postavlja u prethodno pripremljeno ležište – čašice u temeljnim stopama. Za pravilno postavljanje elemenata neophodno je detaljno geodetsko navođenje (visina, pravac, horizontalnost).

„Prostor između stuba i čašice popunjava se betonom odgovarajuće čvrstoće čime se postiže njihov zajednički rad u statičkom smislu“ – objasnili su u novom videu iz beogradske izvođačke kompanije.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *