Tradicionalan građevinski materijal oblikovan je na originalan način; Foto: Vesna Stojaković
Materijali

Roboti u Kikindi prave panele od terakote za dekoraciju zidova

Korišćenjem savremenih tehnika dizajna i produkcije kreirani su inovativni paneli koji se mogu upotrebiti kao materijal u završnoj obradi zidnih površina.

U Terra studiju u Kikindi 14. aprila ove godine održana je izložba u okviru međunarodnog arhitektonskog događaja Think Brick, nastalog u okviru evropskog Erasmus+ projekta Triplex Confinium.

Cilj pomenutog projekta je povezivanje škola arhitekture iz Rumunije, Mađarske i Srbije, kroz zajedničke radionice i zajedničke teme u oblasti arhitekture.

Tema kojom su se Univerzitet u Novom Sadu i Centar za digitalni dizajn sa Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu bavili, bili su inovativni arhitektonski paneli od terakote, odnosno pečene gline, koja ima ima veoma dugu i važnu tradiciju kroz različite opekarske proizvode u arhitekturi Srbije, Mađarske i Rumunije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izložba je organizovana u okviru međunarodnog arhitektonskog događaja Think Brick; Foto: Vesna Stojaković

Tradicionalni materijal oblikovan uz pomoć robotike

Terakota i opekarski proizvodi koji se hiljadama godina tradicionalno koriste u arhitekturi, u okviru pomenutog projekta su oblikovani na originalan način.

Za pravljenje terakota panela korišćen je kalup od stirodura u kojem su žljebovi izdubljeni korišćenjem industrijskog robota, za kojeg je kreiran odgovarajući alat koji odgovara željenom estetskom oblikovanju panela.

Industrijski robot prati podatke iz kreiranog 3D modela i omogućava da se u vrlo kratkom vremenskom periodu proizvede veliki broj varijacija izgleda panela, a da to ne poskupljuje proces fabrikacije.

Paneli su se sušili oko 15 dana i nakon toga pekli na temperaturi od 980°C; Foto: Vesna Stojaković

U odnosu na druge načine za oblikovanje, ovaj proces je dosta brži i čistiji a završna obrada je glatkija.

Proces rada koji je korišćen ovde je nastavak istraživanja sečenja polistirena, o kom smo već pisali u tekstovima Iglo od stiropora napravljen uz pomoć robota i Fasada od stiropora u Novom Sadu napravljena uz pomoć robota.

Za razliku od prethodnih istraživanja, ovog puta korišćena je žica oblikovana u specifičan profil koji može biti prilagođen dizajnu panela. Užarena žica iseca uvale u stiroduru na mestima gde će na glini biti ispupčenja, a podaci o udubljenjima/ispupčenjima dobijaju se direktno iz digitalne slike.

U odnosu na druge načine (npr. CNC glodalicom) koji bi se mogli koristiti za oblikovanje, ovaj proces je dosta brži i čistiji a završna obrada je glatkija, što pomaže u daljem postupku izvlačenja gline iz kalupa.

Industrijski robot može da proizvede veliki broj varijacija izgleda panela; Foto: Vesna Stojaković

Dizajn baziran na floralnom ornamentu

Nakon kreiranja kalupa korišćen je tradicionalan proces utiskivanja gline, odnosno glina se ručno utiskuje u kalup i izvlači iz njega. Paneli su se sušili oko 15 dana i nakon toga pekli na 980°C i tada su postali čvrsti i poprimili karakterističnu boju i teksturu terakote.

Dizajn  panela prikazan na izložbi u Terra studiju uz podršku AD Polet IGK, Nexe, baziran je na tradicionalnom floralnom ornamentu koji je vezan za region Banata, a dizajnersko istraživanje se ticalo rasporeda, orijentacije, dubine i širine udubljenja/ispupčenja kojima se aproksimira taj floralni šablon.

Ovi oblikovni parametri utiču na jačinu senke koja omogućava percepciju šablona i ujedno stvara utisak o trodimenzionalnosti zidnog panela.

Svi paneli predstavljaju istu sliku, ali sa različitim putanjama kretanja robotske ruke; Foto: Vesna Stojaković

Istim procesom rada moguće je prilagoditi dizajn okruženju u kojem će paneli biti korišćeni.

Kreirana su tri panela, koji svi predstavljaju istu sliku, ali sa različitim putanjama kretanja robotske ruke. Kod prvog panela korišćene su paralelne linije, kod drugog krive koje prate oblik šablona, a kod trećeg krive koje su vizuelno drugačije od šablona sa slike.

Ovi izložbeni paneli prikazuju potencijal korišćenja savremenih tehnika dizajna i produkcije za kreiranje  panela od terakote, a koji se mogu upotrebiti kao materijal u završnoj obradi zidnih površina.

Rezultat je vizuelno zanimljiv, a istim procesom rada moguće je prilagoditi dizajn okruženju u kojem će paneli biti korišćeni i time poboljšati performanse prostora.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *