Od veličanstvene nacističke zgrade, do muzeja: kolonade u nekadašnjem „Gauforumu“; Foto: Martin Schutt/dpa
Svetski projekti

Nasleđe i sećanje: Otvoren Muzej prinudnog rada u Vajmaru

Vrpcu je presekao naš književnik Ivan Ivanji koji je preminuo 9. maja, dan posle otvaranja muzeja – na Dan pobede.

U gradu Vajmaru 8. maja, otvoren je Muzej prinudnog rada u nacionalsocijalizmu, posvećen sećanju na tragičnu istoriju prinudnog rada tokom nacističke vladavine u Nemačkoj. Ovaj muzej ne samo da služi kao podsetnik na prošlost već i kao mesto edukacije i refleksije o značaju ljudskih prava i slobode.

Književnik Ivan Ivanji, koji je presekao vrpcu, imao je posebnu vezu sa ovim muzejom. Ivanji, koji je bio žrtva nacističkog terora i prinudnog rada tokom Drugog svetskog rata, bio je jedan od onih čiji su životi neposredno dotaknuti temama koje muzej istražuje. Njegova literatura često se bavila temama ratnih strahota i posledica totalitarnih režima, što ga je činilo prirodnim izborom za učešće u otvaranju muzeja.

Nažalost, Ivan Ivanji preminuo je dan posle otvaranja muzeja – na Dan pobede. Govorio je da je svaki dan posle logora bio dobio na poklon, da se osećao pobednikom samim tim što je ostao živ.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Muzej prinudnog rada u Vajmaru; Foto: Thomas Müller

Muzej ne samo da služi kao edukativni resurs već i kao mesto sećanja i poštovanja prema žrtvama nacističkog režima.

Otvaranje Muzeja prinudnog rada u Vajmaru može se posmatrati kao pokušaj Nemačke da se suoči sa svojom mračnom prošlošću. Muzej ne samo da služi kao edukativni resurs već i kao mesto sećanja i poštovanja prema žrtvama nacističkog režima. Ovo je važno kako za lokalnu zajednicu tako i za međunarodne posetioce koji dolaze da se podsete i uče o istorijskim nepravdama.

Ivan Ivanji, kao preživeli Holokausta i čovek koji je svoj život posvetio dokumentovanju i pisanju o istorijskim traumama, simbolizovao je duh otpora i potrebu za sećanjem. Njegovo prisustvo na otvaranju muzeja dodatno je naglasilo značaj ove institucije u očuvanju sećanja na one koji su pretrpeli i izgubili svoje živote tokom jednog od najmračnijih perioda modernog doba.

Ivan Ivanji (1929-2024); Foto: N1

Novi muzej – deo Memorijala Buhenvald

Muzej prinudnog rada u nacionalsocijalizmu smešten je u kompleksu zgrada koje su izgrađene za potrebe Frica Zaukela, takozvanog ’generalnog opunomoćenika za raspoređivanje radne snage’, odnosno najvišeg robovlasnika Trećeg rajha i istovremeno gaulajtera nacističke stranke NSDAP u pokrajini Tiringiji“, rekao je za DW Filip Nojman-Tajn, zamenik direktora Fondacije. Novi muzej deo je tog Memorijala.

Muzej u Vajmaru; Foto: Christoph Musiol/gewerkdesign

To je prva i do sada jedina izložba koja prikazuje prinudni rad pod nacionalsocijalizmom u njegovoj panevropskoj dimenziji.

Novi muzej formiran je na osnovu velike putujuće izložbe o prinudnom radu koja je nastala 2010. godine, a zatim je putovala širom Evrope, po mestima gde su počinjeni zločini. Nakon izložbi u Varšavi, Pragu ili Moskvi, sedam kamiona sa eksponatima vratilo se u Vajmar. „To je prva i do sada jedina izložba koja prikazuje prinudni rad pod nacionalsocijalizmom u njegovoj panevropskoj dimenziji“, kaže Doroteje Šluter za Deutche Welle.

Enterijer muzeja je sveden, sa minimalističkim dizajnom koji posetiocima omogućava da se fokusiraju na izložbene predmete bez ometanja. Prostori za izlaganje su fleksibilni, omogućavajući muzeju da se prilagodi različitim vrstama izložbi i događaja. Ova arhitektonska filozofija nije samo estetski izbor već i funkcionalni, podržavajući misiju muzeja da edukuje i provocira razmišljanje o teškim istorijskim realnostima.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *