Adobe Firefly na delu
Softver

12 AI alata za arhitekte i dizajnere koje ne bi trebalo da propustite iako ne volite veštačku inteligenciju

Da, jesu podložni greškama i halucinacijama, ali ovi alati vam mogu pomoći za brzu vizuelizaciju ideja, procene i  prezentovanje projekata čime štedite dragoceno vreme.

Uticaj veštačke inteligencije (AI) u arhitekturi raste munjevitim korakom. Anketa koja je obuhvatila preko 2.000 arhitekata i dizajnera je otkrila da je 55% već počelo da koristi ovu tehnologiju i da eksperimentišu sa mogućim primenama u svakodnevnom radu.

Kako napredovanje u sferi AI alata postaje sve intenzivnije, pojavljuju se alati koji postaju zastupljeniji u oblasti dizajna, automatizacije procesa i optimizacije rada sa ciljem da vam oslobodi vreme za kompleksne probleme i da pomeri granice kreativnosti.

Skoro svakog dana se pojavljuju novi, optimizovaniji, ili specifičniji alati. Naravno, ova poplava alata donosi sa sobom i gomilu poluproizvoda koji ne zavređuju ničije vreme ni pažnju pa smo mi pripremili listu od 12 AI alata koji zaista valjaju.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Alati koje možete isprobati besplatno

ARCHITEChTURES pravi objekte na osnovu unetih parametara

Nakon analize u ARCHITEChTURES, možete preuzeti BIM model i nastaviti sa tradicionalnim radom.

Adobe Firefly je generativni AI sistem dizajniran da radi sa Adobe Creative Cloud aplikacijama i za sve nivoe znanja. Nudi mogućnosti pravljenja slika od teksta (text-to-image), generativni fil, tekstualne efekte i generative recolor alate. Može se koristiti u internet pretraživaču, ili unutar Photoshopa. Alat je u ranoj fazi i sve funkcionalnosti nisu još dostupne. Ali, kako napreduje razvoj biće dostupno još opcija. Firefly samostalna web aplikacija ima besplatan i premijum plan.

ARCHITEChTURES je AI platforma za dizajn objekata koja kreira optimalni dizajn u realnom vremenu. Pomaže vam da ispunite kvantitativne zahteve tako što optimizuje proces analize izvodljivosti i daje uvide za nekoliko minuta umesto meseci. Nakon analize možete preuzeti BIM model i nastaviti sa tradicionalnim radom. Za ovu aplikaciju je dostupna besplatna proba na deset dana.

Ark Design Ai je AI platforma za dizajniranje u ranoj fazi projektovanja. Trenutno generiše optimizovane šeme objekata koji ispunjavaju zahteve vašeg projekta. Osnove spratova su generisani u zavisnosti na aspekte kao što su iskorišćenje prostora i energetska efikasnost. Možete generisati precizne procene troškova a sadrži i 3D render alat. Ima besplatan i premijum plan.

Od crteža do slike u Krea AI

Nacrtajte slobodnom rukom skicu, a KREA će od toga napraviti realističnu fotografiju.

KREA je generator slika koji poboljšava kvalitet i povećava rezoluciju slika u realnom vremenu. Nudi brojne opcije kao što su tekst-u-sliku, slika-u-sliku i prikaz na ekranu-u-sliku. Možete se inspirisati jedinstvenim i širokim dijapazonom slika koje vam softver nudi i da delite vaše kolekcije za zajednicom. Beta verzija je besplatna.

Luma AI je aplikacija za iOS koja generiše realistični 3D prikaze. Objekte koje ste uslikali ili snimili pretvara u 3D modele. Sadržaj se kreira za nekoliko minuta, a rezultati su fotorealistični. Koristi tehniku zvanu Neural Radiance Fields (NeRF). Alat je besplatan za korišćenje, ali opcija video-u-3D se dodatno naplaćuje.

Maket je AI alat za projektovanje u stanogradnji. Automatizuje izradu osnova etaža i 3D rendere čime uprošćava projektovanje u ranim fazama. Možete istražiti različite stilove dizajna sa jednim tekstualnim zahtevom. Poseduje besplatan i premijum plan.

Stable Diffusion XL je open-source AI platforma koja generiše slike iz tekstualnog inputa za nekoliko sekundi. Poznata je po generisanju fotorealističnih scena zahvaljujući preciznosti boja, pojačanim kontrastom i senkama. Alatka je prilagodljiva, što znači da možete kreirati i doraditi vaše kreacije dokle god vas mašta odvede. Postoji besplatna i pro verzija alata.

3D vizuelizacija u Archicad AI Visualizeru; Izvor: Graphisoft

Alati koji se plaćaju

Archicad AI Visualizer je eksperimentalno rešenje koje pokreće tehnologija zvana Stabilna difuzija (Stable Diffusion). Alat kreira 3D vizualizacije koje mogu biti korišćene za vreme ranih faza projektovanja. Radi tako što implementira tekstualne zahteve da generiše slike, koje se mogu koristiti za istraživanje različitih ideja brzo i lako.

DALL-E je verovatno najpopularniji tekst-u-sliku alat koji je razvio OpenAI 2021. godine i omogućava da kreirate i editujete sliku iz tekstualnih opisa. DALL-E 3 je najnovija verzija modela. Da biste koristili DALL-E alate morate kupiti kredite koji se kreću od 0.080 USD po slici.

Delve je alat za generativni dizajn koji kreira osnove celih stambeno-poslovnih kompleksa na osnovu vaših inputa. Recite mu na kom mestu gradite, kolika je spratnost i indeks izgrađenosti a on će vam ponuditi nekoliko rešenja u nekoliko minuta. Cilj alata je da pojednostavi razvojni proces ne samo arhitektama već i developerima.

Delve na delu

Recite Delvu na kom mestu gradite, kolika je spratnost i indeks izgrađenosti a on će vam ponuditi nekoliko rešenja u nekoliko minuta.

Kaedim je alat za arhitektonsko modelovanje koji omogućava kreiranje 3D aseta. Platforma otklanja proces ručnog 3D modelovanja i omogućava vam da brzo istražujete kreativne koncepte. Moguća je konverzija jednostavnih dvodimenzionalnih ideja u precizne 3D modele što je zgodna stvar.

Midjourney je poznata AI platforma i servis za kreiranje slika iz tekstualnih inputa. Najpoznatija je po svojoj blend funkciji, koja omogućava spajanje više slika u novu koja je bazirana na konceptima i estetici svih unetih slika. Automatizuje dosadne i repetitivne procese i daje vam vremena da se fokusirate na kreativne i kolaborativne aspekte vašeg projekta.

Za i protiv

AI alati su impresivna dostignuća moderne tehnologije. Trenutno su i dalje u veoma ranoj fazi razvoja i daleko su od praktične primene i tog da zamene trenutne procese u dizajnu i produkciji. Još uvek se bore sa legalnim sistemom i vlasništvom intelektualne svojine. Jako su podložni greškama i halucinacijama tako da se ne mogu koristiti kao zvanični alati.

Uprkos tome mnoge arhitekte i dizajneri ih redovno koriste za brzu vizuelizaciju ideja, procene, optimizacije, prezentovanje i brze modifikacije dizajna koje mogu u realnom vremenu da pokažu klijentima i uštede dragoceno vreme.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *