Zar rad u Lumionu, najvažnija komponenta vašeg računara jeste CPU
Softver

Koji je idealan računar za renderovanje u Lumionu

Da, grafička kartica mora biti dobra ali ne zaboravite da CPU mora biti još bolji.

Ako se profesionalno bavite izradom rendera i animacija, Lumion može biti dobar odabir ali morate obratiti pažnju na računar koji ga pokreće. Bez obzira da li ćete renderovati na laptopu, desktopu ili ćete sastavljati sami svoju konfiguraciju, pokazaćemo vam tri cenovno različite varijante: od najskuplje (zlatni), preko srednjeg cenovnog ranga (srebrni) do najpovoljnije verzije (bronzani).

Za nesmetano korišćenja Lumiona biće vam potreban kompjuter s brzom grafičkom kartom i još bržim procesorom. No, ono što trebate da imate na umu kada kupujete desktop ili laptop računar jeste da obratite pažnju na detalje. Na primer, rezolucija ekrana igra veliku ulogu kada je reč o performansama. No, prvo treba napraviti razliku između „Gaming“ i „Rendering“ računara.

Zar rad u Lumionu, najvažnija komponenta vašeg računara jeste upravo CPU.

Postoje dve komponente koje u ovom slučaju prave razliku. To su GPU (grafička karta) i CPU (procesor). Kada je reč o gaming računaru, u startu znamo da GPU mora biti što bolji, jer ovi računari GPU koriste do krajnjih granica. Međutim, kada je reč o CPU komponenti, ona ne mora biti baš najbolja koja se može naći na tržištu.

Kada je reč o animaciji i renderovanju u softveru kao što je Lumion, situacija je potpuno obrnuta. Najvažnija komponenta vašeg računara jeste upravo CPU. Stoga, ovo nije mesto gde biste trebali da uštedite.

Laptop računari

Na tržištu postoji veliki broj laptop računara različitih proizvođača. Preporuka su sledeći laptopovi:

Zlatni: ASUS ROG Mothership GZ700, ALIENWARE M17 R1 i Razer Blade Pro 17;
Srebrni: ASUS ROG Zephyrus S (GX531), Tracer-III-17R-Slim-ET9957 i Razer Blade;
Bronzani: Lenovo Legion Y540 i TRACER III 15Z SLIM VR 300.

Desktop računari

Za rad u Lumion okruženju biće vam potreban brz GPU za brzo renderovanje i dobre performanse. Dobar desktop računar mora imati i jako dobar CPU kako bi bio potpora grafičkoj karti i pokrenuo 64-bit Windows 10 operativni sistem. Prilikom kupovine desktop računara potrebno je da obratite pažnju na sledeće stvari:

  • GPU: Renderovanje animacija i filmova je izuzetno zahtevan zadatak za vaš računar. Minimum 2000 Passmark, kao i 2GB internet memorije držaće performanse na minimalnom nivou. Lumion će svakako biti brži sa dve grafičke karte;
  • CPU: Idealno 3.0+ GHz sa 4 ili više jezgara;
  • RAM: 8GB (za jednostavne scene);
  • Operativni sistem: 64-bit Windows 10, 8.1 ili 7 SP1 sa svim nadogradnjama;
  • Rezolucija monitora: Minimum 1600x1080px (veća rezolucija uslovljava bolju grafičku kartu).

Preporučeni desktop računari dostupni na tržištu:

Zlatni: Dell Alienware Aurora Rayzen Edition, ASUS ROG Strix GL10CS i MSI Trident X Plus 9SF-054US
Srebrni: Origin Millennium, Dell Alienware Aurora Ryzen Edition i HP Pmen Obelisk Desktop;
Bronzani: CyberpowerPC Gamer Master 8000 i CyberpowerPC Gamer Ultra 2070 Super

Sastavite sami svoju zver

Mnogi će se pak odlučiti da sami sastave mašinu za renderovanje ne samo zato što je dostupnost gorenavedenih računara upitna, već i što time potpuno upravljate sa odnosnom cene i performansi vaše konfiguracije. Vodite računa da su minimalni zahtevi za Lumion Nvidia ili AMD grafička karta s minimum 2000 PassMark poena i minimum 2GB interne memorije.

Preporučene grafičke karte (GPU):

Zlatna: NVIDIA GTX 1080;
Srebrna: NVIDIA GTX 1070;
Bronzania NVIDIA GTX 1060 (6GB verzija).

Preporučena količina RAM-a:

Gold: 64 GB;
Silver: 32 GB;
Bronze: 16 GB.

Što se rezolucije ekrana tiče, najbolja i najsigurnija preporuka je monitor dimenzija 1920×1080 piksela. Monitori čija je rezolucija veća, imaju negativan uticaj na performanse Lumiona. Ako planirate da koristite 4K rezoluciju (2840×2160), biće vam potrebna GTX 1080 grafička karta (ili čak i bolja) za postizanje optimalnih performansi.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *