Softver

Za ove rendere trebao je samo SketchUp i Photoshop

Zaboravite na 3D Studio i ostale složene programe! SketchUp u saradnji s Photoshopom je sve što vam treba – tvrdi Alex Hogrefe.

O bilo kakvom projektu da se danas radi, on nije završen ukoliko se ne napravi 3D vizuelizacija. Rendering je postao uobičajen posao u svim arhitektonskim studijima, a raznolikost softverskih rešenja i 3D platformi garantuje širok izbor spram ličnih afiniteta. Međutim, Alex Hogrefe, suosnivač studija Design Distill, na konferenciji d2 Conferences u Beču izneo je svoj stav: SketchUp+Photoshop je dobitna kombinacija.

alex-hogrefe-rendering-1
I 2D crteži treba da postanu deo vizuelizacije

Osnove, preseci kao i svi ostali 2D crteži podcenjeni su u odnosu na rendering.

– kaže Alex Hogrefe iz Design Destill.

Hogrefe je pre svega izneo tvrdnju da su osnove, preseci i svi ostali 2D crteži podcenjeni u odnosu na rendering iako je za njihovu izradu potrebno puno vremena. Njihovo potpuno ignorisanje u prezentaciji projekta nije dobro. Ukoliko se 2D crteži dobro implentiraju u projekt, rendering će dobiti na još većem značenju jer će bolje pojasniti posmatraču šta on zapravo gleda, kaže Alex za Architizer.

alex-hogrefe-rendering-2
Od SketchUpa…

Na njegovom ličnom sajtu visualizingarchitecture.com, na kojem redovno piše o tehnikama i tajnama njegovog rada, Hogrefe je objavio i seriju vizuelizacija u kojima su implementirane i osnove kao i preseci, a potom i renderinzi koji su nastali uz pomoć SketchUpa i Photoshopa. Najpopularniji od njih je dobro poznata kuća na litici o kojoj smo pisali i na našem portalu.

Hogrefe je za kuću na litici upotrebio SketchUp model s par omni svetala koji osvetljavaju enterijer i naglašavaju neke delove eksterijera.

Za ovaj projekat, Hogrefe je upotrebio bazični SketchUp model sa par omni svetala koji osvetljavaju enterijer i naglašavaju neke delove eksterijera. Od 50 fotografija islandskih litica napravio je jednu u Photoshopu. Igrajući se sa teksturama i osvetljenjem u ovom popularnom Adobe programu, došao je do atmosfere koja mu odgovara. Tako je nastao rendering koji je obišao ceo svet.

alex-hogrefe-rendering-3
… pa do Photoshopa!

Photoshop je značajno napredovao u poslednjih par godina. Rad sa pametnim objektima (smart objects) i sa naprednim filterima, dozvoljava nam brzo je kvalitetno editovanje renderinga. Više ne pravim noćne rendere u 3D programu već samo u Photoshopu, kaže Alex.

alex-hogrefe-rendering-4
Smena dana…
alex-hogrefe-rendering-5
… i noći napravljena u Photoshopu.

Sve slike: © Alex Hogrefe

Pročitajte više članaka o SketchUpu u našoj posebnoj rubrici.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *