Materijali

Od plastičnog otpada iz mora, do konstruktivnih blokova

Američka startup kompanija ByFusion ponudila je rešenje za problem zagađenja vodenih površina u vidu tehnologije koja pretvara otpadnu plastiku u blokove za zidanje.

Morski otpad je veliki ekološki problem koji nije tako lako rešiti, međutim entuzijasti pokušavaju da nađu odgovor na ovo pitanje fokusirajući se na plastiku koja pluta po površini vode. Mlada kompanija ByFusion ponudila je rešenje zvano RePlast koje podrazumeva kompresovanje plastičnog otpada u blokove različitih oblika i gustine, koji se mogu koristiti za zidanje.

Iza ove tehnologije stoji novozelandski pronalazač Peter Lewis, koji je glavni inženjer u ovoj kompaniji. Da se radi o zaista ekološkom rešenju, govori i podatak da je pravljenje RePlasta „skoro 100 posto neutralno po pitanju emisije ugljenika i da je potpuno netoksično za životnu sredinu“. Građenjem ovakvim blokovima može se poboljšati ekološki status objekta i doprineti dobijanju rigoroznog LEED sertifikata.

Pravljenje RePlasta je skoro 100 posto neutralno po pitanju emisije ugljenika i potpuno netoksično za životnu sredinu.

– objašnjava, Peter Lewis iz kompanije ByFusion.

RePlast je već upotrebljen za pravljenje zidova i zvučnih barijera. Međutim, ByFusion ne želi da se zaustavi samo na ovome pa želi da dodatno razvije ove plastične blokove kako bi se mogli koristiti u širim građevinskim delatnostima.

ByFusion-RePlast-plasticni-blokovi-2

Ovi izrazito koloritni blokovi, nastali kompresovanjem plastike iz mora i okeana, veoma su lagani i pogodni za montažu jer ne zahtevaju nikakav lepak niti adheziv. Neće baš tako lako zameniti betonske elemente ali je ovo mali korak koji će učiniti naša mora i okeane čistije, a zgrade šarenije i ekološkije.

ByFusion-RePlast-plasticni-blokovi-3

Pogledajte i kako izgleda kuća nastala od smeća.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *