Materijali

Epoksi smola: Kako se postavlja i koliko košta

Epoksi smola ili, ispravnije, dekorativna smola je visokokvalitetan materijal za oblaganje podova i zidova, ali i drugih površina.

Razlikuje se od drugih obloga po tome što je elastičnija i čvršća od gotovo svih drugih materijala, a može se dekorisati na gotovo neograničene načine. Prednost eposki smole je što nema fuga a izuzetno je lako održavati je pod od takvog materijala.

Dekorativni zidovi od epoksi smole izrađuju se isključivo po narudžbini i prilagođeni su svakom pojedinačnom prostoru i želji kupca, piše D&D.

epoksi-smola-kupatilo

Postupak postavljanja epoksi smole

Epoksi smola postavlja se u slojevima, od osnovnog premaza pa sve do završnog laka. U zavisnosti od od tipa izabranog materijala ide u od 4 do 6 slojeva. Vreme trajanja radova je otprilike 4 do 6 dana. Svaki sloj se suši 24.

Preporuka je da se za postavljanje visokodekorativne smole angažuju isključivo stručnjaci! Razlog je niz profesionalnih alata koji su nužni prilikom ugradnje, ali i poznavanje samih materijala kao i iskustvo i znanje izvođača. Epoksi smola nije gotov proizvod koji se može kupiti u prodavnici i postaviti po principu Uradi sam, već su to višekomponentni sistemi koji imaju svoja pravila mešanja i nanošenja.

epoksi-smola-dnevna-soba

Pogodna i za podno grejanje

Epoksi smola spada u kategoriju toplih podova (kao parket), a ima sve karakteristike čvrstih podova. Takođe, pogodna je za ugradnju na podno grejanje, u prostore tuš-kabina (nije potrebna kada) jer stvara efekat bazena, vrlo se lako održava, nema fuga, ima određenu elastičnost. 

Cena epoksi smole

Eposki smola ima prihvatljivu cenu. Ona se kreće od 25 evra pod metru kvadratnom sa ugradnjom sa deljinom od oko 1,5 mm. Kada se doda PU lak, koji služi za dobru UV zaštitu i protivkliznost, cena se diže na 30-40 evra/m2.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

18 komentara

 1. MARKONI

  A radi li ko ovu epoksidnu smolu u srbiji,i gde ima da se kupi materijal….

 2. milan

  po sistemu kljuc u ruke.0607244670-pozdrav

  1. Gordana Pavlovic

   Postovani,da li jos uvek radite podove od smole i da li ste u mogucnosti da mi prosledite slike kako bih videla izgled. Veoma sam zainteresovana ,upravo uredjujem stan od poda do plafona.Pozdrav.Gordana,Loznica

   1. Dejan

    Postovana Gordana, u skorije vreme cu otvoriti firmu koja se bavi kompletnim epoksi radovima (podovi, zidovi, namestaj). Trenutno radimo na organizaciji iskusnog tima i na administraciji oko prijave firme.

 3. Branka

  I mene zanima da li neko u Srbiji radi sa ovom smolom?

 4. Goran Rakić

  Pre 30-40 godina,smola („tečni pod“) se mogla nabaviti u fabrici Nevena u Leskovcu.Prepakivali su neku uvoznu,francusku smolu u manja pakovanja.Polupropusne,nepropusne,u bojama čak i sa fosforescentnim ili fluorescentnim
  česticama koje su svetlele u mraku…Onda je neko to „presekao“ i tu se završava priča sa tim.Dan-danas niko ne može da objasni ko,kako,zašto ???
  Kasnije se nešto moglo naći u Priboju u fabrici smola.Ne znam da li to još postoji ili su i tu fabriku sje****

  1. Igor Conic

   Sličnu sudbinu doživela su i većina ostalih fabrika u Srbiji…

 5. Dragan

  Zanimljivo da se u zemlji Srbiji nigde ne moze naci informacija o prodajnom mestu ili uvoznik za transparentnu podnu dekorativnu smolu; samo ovi sto nude sistem „kljuc u ruke“.

  1. Novica

   Imate sad tih epoxy smola u svim ozbiljnijim farbarama od dosta proizvodjača i krecu se oko 15 do 25e/m2 ima ih vise varijanti, obicnih ili slozenijih sa vise boja i slojeva, sa dodatkom kvacnog peka protiv klizanja koji kostaju 50-60e/m2 i ima izvodjača specijalizovanih za to. Mozete ih naci svuda ali ipak priprema i izvodjenje trevaju da urade stručni ljudi.

 6. caki

  postovanje.da li neko.radi epoksi podove ,da li moze broj

 7. Yosarian

  Da li neko zna koji materijal mogu da koristim da poravnam OSB plocu,
  koja sluzi kao radni sto?
  Idealno bi bilo da je providno i mat, da se vidi OSB ploca.

  Hvala

 8. Miljan

  Epoksi smolu mozete naci u firmi alfa hidroterm zajecar. Oni su uvoznici za srbiju nekog grckog proizvodjaca. Ja mislim da imaju i 3d podove.

 9. Davor

  Zamolio bih uredništvo za preporuku kvalitetnog izvođača radova za dekorativni epoksi pod.

 10. Dusan

  Kako doci do firme koja se bavi ovim radovima?

 11. Jovana

  Moze neka firma da se bavim ovim podovima bl ili pd

 12. Kako izgleda enterijer stana arhitekata u Novom Sadu – Dizajn enterijera

  […] metalnog kreveta, preko velikih modernih slika, do figura životinja. Nju karakteriše i upotreba epoksidnog poda koji je urađen u istoj nijansi kao i zidovi, kažu […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *