Foto: Google Arts and Culture
Softver

Gugl napravio virtuelnu turu kroz Versaj zahvaljujući fotogrametriji

Zahvaljujući ovom virtuelnom obilasku, posmatrači će moći da vide grandiozne kraljevske odaje Luja XIV, kapele ali i operu i to do najsitnijeg detalja.

Fotogrametrija je tehnologija dobijanja pouzdanih kvantitativnih informacija o fizičkim objektima u prostoru, kroz proces beleženja, merenja, analiziranja i interpretacije fotografskih snimaka i prikaza elektromagnetnog zračenja dobijenih senzorskim sistemima.

Google Arts and Culture su udružili snage s Versajskim dvorcem baš kroz ovu tehniku kako bi virtuelnim posetiocima omogućili turu kroz kraljevsku rezidenciju Luja XIV. Za potrebe realizacije aplikacije Versailles VR, Gugl je sakupio preko 4 TB podataka i teksturisao 15 milijardi piksela što predstavlja najveći projekat ovakve vrste s obzirom na to da je zahvaljujući fotogrametriji predstavljena tura kroz 21 prostoriju, ukupne površine 46.450 metara kvadratnih.

Virtuelnu turu možete započeti ovde:

Možete se popeti na pozornicu u kraljevskoj operskoj kući, prići blizu visokom oltaru u kraljevskoj kapeli iz 18. veka ili ući u Dvoranu ogledala.

Na ovaj način će moći da se pregleda preko 100 skulptura, slika i drugih umetničkih dela.

„Možete se popeti na pozornicu u kraljevskoj operskoj kući, prići blizu visokom oltaru u kraljevskoj kapeli iz 18. veka ili ući u Dvoranu ogledala, jedno od najpoznatijih istorijskih mesta. Tapiserije, skulpture, slike, plafoni i nameštaj, sve vam je to pristupačno, kako bi vam se omogućio neograničen i privilegovan uvid u ove dragocenosti. Za intimniji osećaj prebacite se na noćni režim i istražite palatu kroz svetlost iz kamina.“ – piše u opisu na servis Steam.

 

Foto: Google Arts and Culture

Besplatna aplikacija

Da biste zakoračili u virtuelni Versaj potrebno je da instalirate aplikaciju Versailles VR preko servisa Steam. Aplikacija je besplatna.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Vladan

    Da, umetnost je bliža posetiocima na ovaj način, i sve više umetnika se interesuje za svoju internet virtuelnu galeriju. Nedavno sam odradio dve virtuelne galerije drugačijom tehnikom za Australijskog umetnika BJ Price:
    https://www.bjpriceart.com/artgallery/
    https://www.bjpriceart.com/artgallery2/ (ova druga ima interersantnu priču)
    Nadam se da će vam se dopasti.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *