Reciklirani leteći pepo može da se koristi za izgradnju održivih betonskih puteva, ali i za izgradnju zgrada; Foto: UBCO
Materijali

Putevi od papira: Celulozni otpad daje betonu čvrstoću i elastičnost

Reciklirani otpad iz mlinova za celulozu mogao bi da napravi velike promene u građevinskoj industriji, kao i u boljem upravljanju otpadom.

U mlinovima za proizvodnju celuloze stvaraju se ogromne količine otpada, te naučnici pokušavaju da mu pronađu upotrebnu vrednost. Najnovija istraživanja u vezi sa ovim izazovom dolaze sa Univerziteta Kolumbija, gde je naučni tim koristio otpad iz proizvodnje celuloze kako bi poboljšao cement. Prvi rezultati istraživanja govore da je eksperiment izuzetno uspešan, jer beton napravljenog od ovog cementa ima dobru čvrstoću na pritisak i elastičnost, piše Journal of Cleaner Production.

Reciklirani leteći pepo može da se koristi za izgradnju održivih betonskih puteva, ali i za izgradnju zgrada.

Otpadni proizvod koji se našao u srži ovog istraživanja poznatiji je kao „leteći pepeo“ (PFA) koji industrija celuloze i papira na godišnjem nivou u Severnoj Americi generiše u količini većoj od milion tona. Umesto da sav taj otpad završi na deponiji, istraživanje sprovedeno na UBC pokazalo je da bi se umesto toga mogao koristiti kao održivi vezivni materijal pri izgradnji puteva.

„Porozna priroda PFA pruža prolaznost za lepljivost ostalih materijala u cementu, te se tako omogućava da cela struktura bude čvršća i elastičnija od materijala koji u sastavu nema PFA. Kroz našu karakterizaciju materijala i toksikološku analizu otkrili smo na ovaj način koristi za životnu sredinu i društvo, jer je proizvodnja ovog novog materijala energetski efikasnija i stvara malu emisiju ugljenika.“, objasnio je autor studije Dr. Chinchu Cherian.

Problematično curenje?

Ipak, postoji jedna stavka koja dovodi pod znak pitanja ovu studiju. Pitanje se formira oko mogućnosti da toksini, koji se koriste kod početnih procesa proizvodnje u materijalima poput celuloze, mogu da iscure iz materijala u životnu sredinu. Kao odgovor na sumnju tim navodi da su veze unutar cementa toliko jake da veoma malo ili čak nimalo hemikalija može da iscuri, te novi materijal opisuju kao bezbedan za upotrebu po životnu sredinu.

Održivi putevi i ekološke zgrade

„Sveukupno, naše istraživanje potvrđuje da upotreba recikliranog letećeg pepela iz mlinova za celulozu, može da se koristi u građevinskoj industriji, tačnije za izgradnju održivih betonskih puteva, ali i njegova upotreba za izgradnju zgrada može doneti ogromne ekološke i ekonomske koristi. I ne misli se samo na korist za industriju, već i za društvo u celini smanjenjem otpada koji bi inače otišao na deponiju, a na ovaj način bismo smanjili i naš negativan ekološki otisak.“, dodao je Dr. Chinchu Cherian.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *