Ovaj beton je idealan za izgradnju pista koje se ne bi mogle zamrznuti; Foto: Andrew Logan
Materijali

Beton s nanokarbonom stvara toplotu za efikasnije podno grejanje

Ovaj beton bio bi idealan za odleđivanje aerodromskih pista, a mogao bi se iskoristiti i za zagrevanje zatvorenih prostora.

Prednosti primene betona u građevinskoj industriji su neupitne, ali smo svi svesni i koliko je on štetan po pitanju ekologije i održivosti. Da bi mu dali dodatnu vrednost, istraživači sa Concrete Sustainability Huba pri čuvenom MIT-u su u saradnji sa francuskim Nacionalnim centrom za naučna istraživanja, dodali betonu nanokarbonsku čestice (čađ), jeftin materijal koji odlikuje izrazita provodljivost. Nakon ovoga, beton je dobio jednu priličnu zanimljivu funkciju.

Dodavanjem nanokarbona beton postaje provodnik; Foto: Andrew Logan

Napon od samo pet volti bio bi dovoljan da povisi površinsku temperaturu ovakvog betona na oko 41C.

Beton važi za izolator električne energije, međutim istraživači su znali da bi dodavanjem nekog oblika ugljenika u betonsku mešavinu on mogao postati provodnik, piše Physical Review Materials.

Džulovo zagrevanje (efekat zagrevanja provodnika kroz koje protiče struja) uzrokovano je interakcijama između pokretnih elektrona i atoma u provodniku. Ubrzani elektroni u električnom polju razmenjuju kinetičku energiju svaki put kada se sudare sa atomom, izazivajući vibracije atoma u rešetki, što se manifestuje kroz stvaranje toplote, odnosno porast temperature u materijalu.“, objasnio je Nikolas Chanut, jedan od autora studije.

Tokom sprovedenog istraživanja naučni tim je otkrio da je beton obogaćen nanokarbonskim česticama izuzetno efikasan u proizvodnji toplote na ovaj način. Pokazalo se da bi napon od samo pet volti bio dovoljan da povisi površinsku temperaturu betona na oko 41 stepen Celzijusov.

5 volti sa beton zagrejan na 41C; Foto: Andrew Logan

Nova generacija podnog grejanja?

Ovakav beton mogao bi se koristiti za izgradnju aerodromskih pista, jer bi se na ovaj način sneg sam topio pri dodiru na zagrejan beton. Tim smatra da bi se pogodnost ovog betona, osim za odleđivanje površina na otvorenom, mogla iskoristiti i u zatvorenom prostoru.

„Ova tehnologija bi mogla da bude idealna za sisteme unutrašnjeg podnog grejanja. Obično se podno grejanje u zatvorenom prostoru vrši cirkulacijom zagrejane vode u cevima postavljenim ispod poda. Ovaj sistem svakako može biti izazovan za izgradnju i održavanje ali kada cement postane grejni element sistem grejanja postaje jednostavniji za urgadnju i pouzdaniji. Pored toga cement nudi homogeniju raspodelu toplote zbog vrlo dobre disperzije nanočestica u materijalu.“, dodao je Chanut.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *