Materijali

Biorazgradiva izolacija koja će izgoreti tek nakon sat vremena

Čileanska kompanija Rootman razvila je potpuno prirodni materijal koji raste u pločama unapred definisane debljine

U cilju razvijanja što efikasnijih materijala za izolaciju objekata, kompanija Rootman proizvela je Thermoroot koji je dobar zvučni i toplotni izolator, a prema rečima proizvođača pruža vatrootpornost od 60 minuta. Ako se to uporedi sa materijalima poput polistirena, poliuretana ili fiberglasa, koji se pale nakon tri do petnaest sekundi, ili u najboljem slučaju jednog minuta, Thermoroot pokazuje zapanjujuće performanse. Međutim, ono što je još interesantnije jeste način njene proizvodnje… zapravo uzgajanja.

Izolacija se uzgaja 10 do 15 dana u unapred definisanim debljinama.

Thermoroot nastaje uzgajanjem korenskih biljaka, u izolovanim komorama, u unapred definisanim debljinama izolacije. Proces uzgajanja traje između 10 i 15 dana i ne koriste se nikakvi hemijski dodaci ili genetske modifikacije, piše Inhabitat. Zbog ovakvog načina proizvodnje Thermoroot se sastoji od 100% prirodnih vlakana koja su biorazgradiva i ne štete okruženju.

Pogledajte kako to izgleda:

Tajna receptura

Sam proces uzgajanja ove izolacije može se odvijati u bilo kojim klimatskim uslovima, a samim tim i na bilo kojoj lokaciji na svetu. Iako kompanija Rootman ne otkriva tačnu recepturu za njeno uzgajanje, proces navodno nije komplikovan.

Thermoroot se u može koristiti kao zamena za konvencionalna rešenja poput mineralne vune, kamene vune ili stiropora, a može se koristiti za toplotnu i zvučnu izolaciju podova, plafona i zidova.

Biće zanimljivo videti kako će ovaj proizvod uticati na konkurenciju, a to pre svega zavisi od toga koliko ovakve izolacije može da se proizvede i koja će joj biti cena.

Foto: Rootman

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *