Možda ne izgleda tako, ali ova zgrada je najzelenija od svih zgrada na svetu! (Foto: Unither)
Građevinarstvo

Zgrada koja generiše tačno onoliko obnovljive energije koliko potroši

Nova zgrada u okviru kampusa biotehnološke kompanije United Therapeutics (Unither) predstavlja pravu malu revoluciju na polju energetske neutralnosti.

Energetski neutralni objekti, odnosno objekti nulte energije (Net Zero Energy) generišu tačno onoliko obnovljive energije koliko potroše. Sudeći po novijim projektima koji se trenutno grade u Evropskoj Uniji, a naročito u Holandiji, nulti projekti su nešto čemu svetska arhitektonska scena sve češće teži.

Unisphere zgrada ima fantastičnu namenu – u njoj će se upravljati razvojem neograničenih zaliha transplantnih organa

Ovaj sertifikat mogu dobiti projekti koji imaju nultu emisiju ugljen-dioksida, nultu potrošnju energije, nultu potrošnju vode i koji ne proizvode otpad.

Kompanija Unither svojim je novim projektom želela da postigne dva cilja, piše Jefrey Steel za Forbes. Prvo, njihov objekat morao je da zadovolji sve standarde kako bi u njemu mogli da odsedaju životno ugroženi pacijenti ili ljudi s teškim hroničnim oboljenjima koji čekaju transplantaciju organa. Drugo, zgrada bi morala da generiše svu energiju koja se u njoj potroši. Sudeći po rezultatima, inovatori iz Unithera apsolutno uspeli u svom eksperimentu.

Štaviše, oko njega su osnovali i agenciju za iskustveni dizajn HUSH koja će se i ubuduće baviti ovakvim projektima. U nastavku pogledajte video prezentaciju ovog projekta:

Sertifikovana održivost

Zgrada „The Unisphere“ zgrada odlikovana je Net Zero sertifikatom koji dodeljuje Savet za zelenu gradnju SAD (USGBC). Ovaj sertifikat je praktično nadogradnja na poznatiji LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) sertifikat i mogu ga dobiti projekti koji imaju nultu emisiju ugljen-dioksida, nultu potrošnju energije, nultu potrošnju vode i koji ne proizvode otpad.

Ova poslednja stavka podsetila nas je na još jedan zeleni projekat – rekonstrukciju čuvene Opere u Sidneju koja je ove godine prestala da emituje ugljen-dioksid.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *