Građevinarstvo

Otvara se najduži most na svetu uprkos upozorenjima da je oštećen?

Kineske vlasti najavile su otvaranje 55 kilometara dugog mosta koji spaja Hong Kong, Makao i kinesko kopno uprkos napomenama da su delovi strukture oštećeni.

Vlasti su opovrgnule ove tvrdnje uz obrazloženje da na mostu ne postoje nikakva oštećenja. Most HKZM (Hong Kong-Zhuhai-Macau) se sastoji od tri povezana manja mosta, tri veštačka ostrva i jednog podvodnog tunela. Upravo ovaj deo između jednog veštačkog ostrva i tunela zabrinjava javnost.

Most će imati šest traka za drumski saobraćaj, što će osetno smanjiti vreme koje je potrebno da se dođe od Hong Konga do Makaa (to jest, sa četiri sata na svega pedesetak minuta). Centralni deo konstrukcije predstavlja 29 kilometara dug središni most, zbog čega će HKZM po otvaranju poneti titulu mosta na svetu. Pretpostavlja se da je gradnja mosta do sada koštala oko 15 milijardi dolara.

Radove na mostu pratile su brojne nesreće, povrede radnika, pa čak i 10 smrtnih slučajeva!

Prve naznake da sa mostom nešto nije u redu pojavile su se u maju prošle godine kada su objavljene prve fotografije oštećenja. Prošlog meseca, na Fejsbuku su postavljene nove fotografije oštećenja koje su lokalni fotografi napravili dronom. Eventualni problem vidi se po tome što je originalni dizajn betonskih blokova koji uranjaju u more ponešto drugačiji od konačnog izgleda.

Mračna istorija HKZM mosta

Most je prvobitno trebalo da bude otvoren u oktobru 2016. godine, ali se od toga odustalo zbog stalnih odlaganja radova i kontroverzi. Naime, radove na mostu pratile su brojne nesreće, povrede radnika, pa čak i 10 smrtnih slučajeva!

Osim toga, netradicionalne metode izgradnje veštačkih ostrva dovele su do toga da se neki njihovi delovi sada za sedam metara viši nego što je bilo planirano. No, kontroverze tu ne staju. Na primer, 2017 godine je 19 radnika optuženo za falsifikaciju rezultate testa za marku betona.

Sve u svemu, shvatićete zato neki lokalni mediji ovaj objekat nazivaju „mostom od krvi i suza“.

View this post on Instagram

° Flew over this massive structure last October (pic only a 1/16 snippet with regards to actual size). Finally got around to pinpointing the wheres and whats of it. ° Turns out it’s the Hong Kong–Zhuhai–Macau Bridge (designed to connect all 3 mega cities). It currently stands as the longest sea bridge in the world, costing roughly 15.9 Billion USD to construct, set to open this year (July). ° Though an incredible engineering feat, the bridge is tagged with the nickname “Bridge of Blood and Tears” as there have been 10 documented deaths during the construction of this bridge via the Hong Kong side — with and unknown number of causalities from the Chinese side, though it is presumed that the numbers could be 10 times worse.

A post shared by @ dinopvolo on

U svakom slučaju, most izgleda impresivno što se posebno da videti iz snimka iz aviona kao na instagram fotografiji iznad.

Naslovna ilustracija: YouTube

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *