Građevinarstvo

Otvara se najduži most na svetu uprkos upozorenjima da je oštećen?

Kineske vlasti najavile su otvaranje 55 kilometara dugog mosta koji spaja Hong Kong, Makao i kinesko kopno uprkos napomenama da su delovi strukture oštećeni.

Vlasti su opovrgnule ove tvrdnje uz obrazloženje da na mostu ne postoje nikakva oštećenja. Most HKZM (Hong Kong-Zhuhai-Macau) se sastoji od tri povezana manja mosta, tri veštačka ostrva i jednog podvodnog tunela. Upravo ovaj deo između jednog veštačkog ostrva i tunela zabrinjava javnost.

Most će imati šest traka za drumski saobraćaj, što će osetno smanjiti vreme koje je potrebno da se dođe od Hong Konga do Makaa (to jest, sa četiri sata na svega pedesetak minuta). Centralni deo konstrukcije predstavlja 29 kilometara dug središni most, zbog čega će HKZM po otvaranju poneti titulu mosta na svetu. Pretpostavlja se da je gradnja mosta do sada koštala oko 15 milijardi dolara.

Radove na mostu pratile su brojne nesreće, povrede radnika, pa čak i 10 smrtnih slučajeva!

Prve naznake da sa mostom nešto nije u redu pojavile su se u maju prošle godine kada su objavljene prve fotografije oštećenja. Prošlog meseca, na Fejsbuku su postavljene nove fotografije oštećenja koje su lokalni fotografi napravili dronom. Eventualni problem vidi se po tome što je originalni dizajn betonskih blokova koji uranjaju u more ponešto drugačiji od konačnog izgleda.

https://www.instagram.com/p/BhTu2qRlLlM/

Mračna istorija HKZM mosta

Most je prvobitno trebalo da bude otvoren u oktobru 2016. godine, ali se od toga odustalo zbog stalnih odlaganja radova i kontroverzi. Naime, radove na mostu pratile su brojne nesreće, povrede radnika, pa čak i 10 smrtnih slučajeva!

https://www.instagram.com/p/BheB36RncQ3/

Osim toga, netradicionalne metode izgradnje veštačkih ostrva dovele su do toga da se neki njihovi delovi sada za sedam metara viši nego što je bilo planirano. No, kontroverze tu ne staju. Na primer, 2017 godine je 19 radnika optuženo za falsifikaciju rezultate testa za marku betona.

Sve u svemu, shvatićete zato neki lokalni mediji ovaj objekat nazivaju „mostom od krvi i suza“.

https://www.instagram.com/p/BhYUAslAREj/?taken-by=dinopvolo

U svakom slučaju, most izgleda impresivno što se posebno da videti iz snimka iz aviona kao na instagram fotografiji iznad.

Naslovna ilustracija: YouTube

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *