Piši propalo! Ovi zidovi nisu prošli testove. Foto: Customs and Border Protection
Građevinarstvo

Svi probni zidovi za izgradnju barijere na granici s Meksikom pali na testu

Zidovi koji bi trebali da zaustave neovlašćen ulaz u SAD s juga, nisu izdržali udare čekića, niti rad testere.

Početkom 2017. godine u kalifornijski gradić Otay Mesa, kraj San Dijega, stiglo je naređenje iz Odeljenja za državnu bezbednost da se počne s izgradnjom osam prototipa zida koji bi predstavljali fizičku barijeru između SAD i Meksika, a sve u cilju da nadležne službe budu spremne za potencijalnu izgradnju zida na južnoj granici, ukoliko bi se proglasila vanredna situacija na nacionalnom nivou. Međutim, stvari ne idu baš tako glatko u građevinskom smislu baš kao ni u političkom.

Foto: NBC News

Nijedan od testiranih zidova ne ispunjava uslove prilagodljivosti raznolikom terenu duž na hiljade kilometara duge granice.

Svaki od osam zidova bio je podvrgnut probnom testiranju koje je sprovela američka administracija za carine i kontrolu granica. Testovi su uključivali upotrebu lako dostupnih predmeta, poput čekića, pijuka i nešto agresivnijih električnih alata.

Agenti su nakon dobijenih instrukcija uspeli da naprave kružne ili pravougaone prodore širine veće od 30cm, što se smatra standardnom definicijom oštećenja barijere, tako da je svih osam zidova palo na testu.

Foto: Customs and Border Protection

Testerom kroz zid

Na jednoj od fotografija koja je pristigla u NBC News, može se videti da je prodor na jednom od zidova lagano napravljen upotrebom testere.

Između ostalog, nijedan od testiranih zidova ne ispunjava uslove prilagodljivosti raznolikom terenu duž na hiljade kilometara duge granice.

Foto: Customs and Border Protection

Kada je predsednik Trampu upitan za komentar o fotografijama koje je objavio NBC News, on je dao izjavu da su to „zidovi koje je projektovala prethodna administracija“. Izgleda da je Obama loš građevinac…

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *