Građevinarstvo

Sklopiva kuća iz Hrvatske za koju vam ne treba građevinska dozvola

SMO je sklopivi mobilni objekat koji je potpuno energetski autonoman a pritom i odlično enterijerski rešen. 

Ukoliko vas ne drži mesto i ne želite da živite uvek na istoj lokaciji, vi ste idealni kandidat za ovakvu jednu kuću putujuću. SMO je ustvari idealna za vikendicu, jer se kamionom može postaviti gde god želite. Istovara se autodizalicom i praktično se odmah može koristiti. Treba samo pričekati nekoliko minuta da se zatvorene ploče kuće hidraulički otvore i ona se praktično odmah može koristiti.

Kuću je projektovao arhitektonski biro G&O koji je ujedinio više različitih struka i proizvođača kako bi SMO ugledao svetlost dana.

 

Za SMO ne trebaju priključci za struju, vodu i kanalizaciju. Fotonaponski moduli proizvode električnu energiju a solarni kolektor zagreva toplu vodu u 150 litarskom rezervoaru, a po potrebi voda se dodatno zagrejava fasadnim gasnim bojlerom. SMO sakuplja kišnicu s ravnog krova koju preprethodno grubo pročisti, a potom preko petoslojnog filtera pretvara u pitku vodu.

Ekološki svesna

Otpadne vode (tuš kabina) se odvode u 40 litarski inox rezervoar i služe za zasebno ispiranje WC šolje. Otpadne i fekalne vode se putem drobilice spremaju u polietilenski biološki uređaj na bazi aktivnog mulja. Oksidacija otpadnih voda se vrši dodavanjem vazduha pomoću kompresora i time pospešuje pročišćavanje organskih stvari aerobnim mikroorganizmima.

SMO-kuca-hrvatska-3
SMO kuća se pravi od 15 pa sve do 54 kvadrata

Kada vam nakon nekog vremena ista plaža, isti restorani i iste komšije dosade, kuća se jednostavno sklopi i preveze na drugu lokaciju.

Ne morate posedovati ni građevinsko zemljište. Umesto da uložite pare za građevinsku parcelu, zemlju možete iznajmiti, na primer u autokampu, a nećete plaćati ništa dodatno za struju i vodu. Kada vam nakon nekog vremena ista plaža, isti restorani i iste komšije dosade, kuća se jednostavno sklopi i preveze na drugu lokaciju.

Koliko košta SMO

Kuća se proizvodi u Hrvatskoj a njena cena zavisi od opreme i kvadrature. Zajedno sa solarnim i fotonaponskim panelima, sistemom za filtraciju kišnice, sistemom razgradnje i filtriranja otpadnih voda i kanalizacije kao i s parketima, kompletnim nameštajem, drvenom fasadnom oblogom i hidraulikom, ova kuća stajala bi oko 1.300 evra po kvadratu. Ukoliko ste spremni da se odreknete autonomnosti, cena kvadrata pada na 800 evra.

Pogledajte i ovu mobilnu kuću od 27 kvadrata.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. silvija

    Pa ovo je fenomenalno, ja sam zainteresirana i zanimaju me svi detalji oko te kucice!

  2. Madjionicar Za Djecu

    Ovo je super! Sada napokon mogu na turneju bez da napuštam kuću

  3. Nik Shu

    Jel potoji u nekom zakonu, da za ovakav objekat ne mora građevinska dozvola? Hvala!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *