Izgled budućeg tornja u Skoplju na planini Vodno
Građevinarstvo

TV toranj u Skoplju sa četiri roga isprepletenim mrežom

U Severnoj Makedoniji gradi se telekomunikacioni toranj visine 155 metara na koji će biti utrošeno 4.401 kubnih metara betona i 766 tona armature.

Na osnovu projekta firme Stone Design, prvonagrađenog rešenja na međunarodnom konkursu organizovanom 2012. godine, u Skoplju na vrhu planine Vodno na visini od 1.034 metara, gradi se TV toranj ukupne visine 155 metara sa antenom.

Toranj će biti izveden od armiranog betona visine 115 metara, a samo okno menjaće oblik u zavisnosti od visine. Do visine od 82 metara, horizontalni presek okna je nepravilni četvorougao, a potom se menja u petougaoni poligon. Severni zid tornja je jedini koji je vertikalan, dok se ostali naginju prema unutrašnjosti.

Za potrebe izgradnje tornja biće potrebno 4.401,87 kubnih metara betona i 766 tona armature.

Za potrebe izgradnje tornja biće potrebno 4.401,87 kubnih metara betona i 766 tona armature. Donja površina tornja zauzima površinu od 111, dok je gornja površine 26 kvadrata. Za betonske radove zadužena je firma GD Granit.

Pogledajte kako izleda gradnja TV tornja u Skoplju:

Čelične platforme

Četiri kružne platforme napravljene su od čelika i postavljene su na toranj na visinama od 56, 65, 75 i 84 metara. Tri najniže platforme su ekscentrične, dok je najviša platforma postavljena centralno u odnosu na okno. Visina čeličnih platformi je oko 6 metara, dok je njihov prečnik 18 metara. Plaftorme će služiti kao vidikovci, za ugostiteljske usluge ali i kao kanclerije za službe TV tornja.

Rogovi u mreži

Četiri roga uzdižu se iznad zemlje, dolaze do platformi i prolaze tačno kroz njih, a završavaju se tik iznad krova platforme. Rogovi su „povezani“ dekorativnom mrežom do visine od 50 metara, a ona je napravljena od kablova od organskih materijala.

Kamen temeljac za telekomunikacioni toranj položen je u oktobru 2013. godine, a radovi su trebali da budu gotovi prošle godine. Novi datum otvaranja nije poznat.

Presek

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *