Radnički zasijao u novom sjaju; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Radnički iz drona: Otkrivena fasada rekonstruisane novosadske ikone

Sada kada je fasada okačena a enterijer se užurbano završava, slede završni radovi na obnavljanju Plavog nebodera stradalog u požaru pre više od 20 godina. 

U Novom Sadu su krajem oktobra 2021. godine počeli radovi na rekonstrukciji gradske arhitektonske ikone – objekta nekadašnjeg Radničkog univerziteta, čiji je novi vlasnik softverska kompanija Vega IT.

Kao što se može videti iz našeg drona, radovi na rekonstrukciji objekta od 6.500 kvadratnih metara, koji se prostire na 13 spratova, privode se kraju pa je otvaranje Radničkog veoma blizu.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte Radnički iz drona:

Sada kada su grubi i zanatski radovi gotovi, fasada okačena a krov izveden, ostaju radovi u enterijeru i sređivanje prilaznih platoa.

Idejno rešenje arhitekture potpisuje arhitekta Lazar Kuzmanov iz biroa Kuzmanov & Partners, a na izradi projektne dokumentacije bio je zadužen novosadski TIM Inženjering Sistem na čelu sa arhitektom Aleksandrom Kovjanićem.

Kada smo prvi put posetili ovo gradilište, potkraj februara 2022. godine, sve snage bile su skoncentrisane na iznošenje krupnih komada betonskog šuta i otpada, kao i grubim građevinskim radovima.

Sada kada su grubi i zanatski radovi gotovi, fasada okačena a krov izveden, ostaju radovi u enterijeru i sređivanje prilaznih platoa. A da je realizacija ovog projekta pri kraju, govore nam i prizori koje smo snimili nedugo po otkrivanju fasade kultnog novosadskog objekta.

Ram uokviruje objekat poput slike i pritom funkcionalno pokriva sve elemente na fasadi; Foto: Gradnja

Vitkost kompozicije i zelena zavesa

Kako je svojevremeno objasnio arhitekta Kuzmanov, ideja koja stoji iza arhitekture nove zgrade je održavanje identiteta objekta kroz modernu prepoznatljivost dizajna i upotrebu novih materijala i savremenih obloga.

“Vodili smo se idejom da zadržimo vertikalnost objekta kako bismo sačuvali vitkost kompozicije. Ram uokviruje objekat poput slike i pritom funkcionalno pokriva sve elemente na fasadi.” – rekao je Kuzmanov na BuildUpu 2022.

Idejnom rešenjem bili su predviđeni i horizontalni prekidi sa zelenom zavesom. “To je izvedeno ozelenjenim žardinjerama koje ujedno ujedno predstavljaju i protivpožarne prekide. Ovi čelični elementi uspešno su prošli testove u Zavodu za gradbeništvo u Ljubljani”, rekao je Kovjanić na predstavljanju projekta na konferenciji koju je organizovao portal Gradnja.

Horizontalni prekidi kao zelena zavesa; Foto: Gradnja

Od požara do rekonstrukcije

Da podsetimo, zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta „Radivoje Ćirpanov“ u Novom Sadu izgorela je u požaru 6. aprila 2000. godine.

Konstrukcija je prvobitno sanirana u godini nakon požara, a tadašnji obim radova obuhvatio je međuspratne tavanice, grede i stubove od osmog sprata nagore.

Nako što je tokom sledeće dve decenije konstrukcija bila otkrivena i izložena atmosferskim uticajima, izvršen je ponovni pregled svih elemenata konstrukcije i na osnovu njega, urađen novi projekat sanacije svih prslina i oštećenja.

Urađena su i radiografska snimanja konstrukcije, kako bi se potvrdila usklađenost zatečenih elemenata sa originalnim projektima po kojima je objekat izveden.

Osim toga, urađeni su i projekti seizmičkog ojačanja konstrukcije i harmonizacija sa važećim standardima (EuroCode).

Radnički uskoro gotov; Foto: Gradnja

Faktografija
projekat:

Rekonstrukcija objekta nekadašnjeg Radničkog univerziteta

lokacija:

Novi Sad

površina:

6.500 m²

investitor:

Vega IT Sourcing

projekat rekonstrukcije:

TIM Inženjering Sistem

idejno rešenje fasade:

Kuzmanov and Partners

početak izgradnje:

oktobar 2021.

stanje:

jul 2023.

foto, video:

Gradnja.rs

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Betty

  Baš mi je drago da vidim da je Radnički sređen, bez obzira da li sam oduševljena izgledom fasade ili ne. Još kao student bili smo sa fakultetom u poseti „gradilištu“ davne, recimo, 2010 i stvarno je bilo šteta što objekat na takvoj lokaciji propada izložen atmosferskim uticajima.

 2. John Milton

  Divan pentagram na vrhu zgrade

 3. miki

  lično ne volim projekte koje potpisuje gospodin kuzmanov ali sam oduševljen da će nakon dve decenije i više objekat biti sređen na radost svakog razumnog čoveka i svih nas koji volimo novi sad

 4. RB

  Obavezno treba i okaditi zgradu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *