Radovi na postavljanju najvišeg krana u gradu; Foto: Igor Conić
Građevinarstvo

Radno na Radničkom: Podignut najviši kran u gradu, sanira se konstrukcija i priprema kačenje fasade

Ako prolazite pored objekta noću, primetićete svetlo i videti radnike koji radove izvode bez prestanka. Pogledajte dokle se stiglo sa rekonstrukcijom poznate novosadske kule.

Radovi na rekonstrukciji orijentira Novog Sada – objekta Radničkog univerziteta od 6.500 kvadratnih metara koji se prostiru na 13 spratova, počela je u oktobru mesecu na osnovu projekta koji je izradio novosadski TIM Inženjering Sistem.

Glavni izvođač radova je kompanija Dijagonala d.o.o. iz Novog Sada koja je trenutno, nakon montiranja krana, sve snage skoncentrisala na iznošenje krupnih komada betonskog šuta i otpada, da bi potom sledilo uklanjanje konzolnih betonskih lučnih elemenata sa fasade.

Praktično paralelno sa tim kreće izrada betonskih seizmičkih platana i izrada sanacionih spregnutih ploča na nižim spratovima. Ali krenimo redom!

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kran Raimondi projektovane visine 70 metara; Foto: Igor Conić

Urađeni su projekti seizmičkog ojačanja konstrukcije i harmonizacija sa važećim standardima (EuroCode).

Kao što je dobro poznato, zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta „Radivoje Ćirpanov“ izgorela je u požaru 6. aprila 2000. godine. Konstrukcija je prvobitno sanirana u godini nakon požara, a tadašnji obim radova obuhvatio je međuspratne tavanice, grede i stubove od osmog sprata nagore.

Budući da je od tada prošlo 20 godina te da je konstrukcija bila otkrivena i izložena atmosferskim uticajima, izvršen je ponovni pregled svih elemenata konstrukcije i na osnovu njega, urađen novi projekat sanacije svih prslina i oštećenja, kaže Aleksandar  Kovjanić, glavni projektant projekta rekonstrukcije.

Urađena su i radiografska snimanja konstrukcije, kako bi se potvrdila usklađenost zatečenih elemenata konstrukcije sa originalnim projektima po kojima je objekat izveden. I na kraju, što naš sagovornik navodi kao najbitnije, urađeni su projekti seizmičkog ojačanja konstrukcije i harmonizacija sa važećim standardima (EuroCode).

Originalna sitnorebrasta tavanica; Foto: Igor Conić

Iznošenje dvodecenijskog smeća

Kako saznajemo od Aleksandra Kovjanića, na rekonstrukciji nekadašnjeg Radničkog univeziteta urađeni su uglavnom pripremni i deo grubih građevinskih radova, pre svega iznošenje dvodecenijskog smeća.

„Rušenje pregradnih zidova, raznih obloga konstrukcije i dotrajalog maltera je odnelo najviše vremena i predstavljalo velik logistički izazov. Spuštanje šuta sa velike visine nije neuobičajeno ali stvara veliku buku i prašinu. Drago mi je što je to iza nas, kaže projektant.

Napominje da se tek sad, pošto je kran u potpunosti funkcionalan, očekuje i spuštanje većih komada otpadnog materijala koji čeka složen da bude iznešen na deponiju. Osim radova na rušenju, dodaje, urađena je kompletna hidroizolaciona zaštita podrumskog prostora.

Brušenje ankera; Foto: Igor Conić
Brušenje ankera; Foto: Igor Conić
Ankeri su ručno ubušavani u ploču; Foto: Igor Conić
Ankeri su ručno ubušavani u ploču; Foto: Igor Conić

Postojeće sitnorebraste tavanice ojačavaju se sprezanjem tj. izradom dodatnih “sanacionih” ploča debljine 6 cm preko postojećih.

Ovih dana najaktivniji su izvođači nivelišućih slojeva na međuspratnim pločama od devetog do trinaestog sprata.

„Ako prolazite pored objekta noću, primetićete svetlo i videti radnike – ove pozicije se izvode bez prestanka zbog specifičnosti tehnologije koja zahteva određeni kontinuitet”, objašnjava Kovjanić.

Kako dodaje, postojeće međuspratne tavanice su takozvane “sitnorebraste”, a njihovo ojačanje se izvodi sprezanjem tj. izradom dodatnih “sanacionih” ploča debljine 6 cm preko postojećih.

Izvođenje ravnajućeg sloja; Foto: Igor Conić

Raimondi – najviši kran u gradu

Kada je u pitanju kran, njegova montaža je završena i on je operativan, ali trenutno nije na svojoj maksimalnoj visini, jer za time, kaže Kovjanić, nema potrebe.

„Kada se budu izvodili radovi na montaži krovnih ramova i opreme za klimatizaciju, kran će dostići svoju maksimalnu visinu koja je blizu 70 metara. To je trenutno najviši kran u gradu”, ističe projektant.

Osim stotinak tona betonskih tegova, kran je takođe na polovini visine usidren u objekat, specijalnim sistemom čeličnih nosača.

Kabina krana Raimondi; Foto: Igor Conić
Kran je na polovini visine usidren u objekat, specijalnim sistemom čeličnih nosača; Foto: Igor Conić

Sistem kačenja nove Reynaers kontinualne zastakljene fasade zahtevao je uklanjanje betonskih „kecelja“ u potpunosti.

Kako za Gradnju objašnjava Kovjanić, postojeća konstrukcija je na svim spratovima imala betonske “kecelje” po obodu tavanice, od kojih je većina, zbog najveće izloženosti atmosferilijama, bila u veoma lošem stanju.

Sistem kačenja nove Reynaers kontinualne zastakljene fasade zahtevao je uklanjanje ovih elemenata u potpunosti, za šta je korišćen sistem samohodnih cirkularnih testera, a ista oprema biće korišćena i za odsecanje polukružnih balkona.

To su sve pripreme za postavljanje nove fasade čije idejno rešenje potpisuje arhitekta Lazar Kuzmanov nakon osvojenog pozivnog konkursa u organizaciji novosadske kompanije Vega IT koja će se useliti u ovaj objekat.

Potkonstrukcija za kačenje fasade; Foto: Igor Conić

Planovi za naredni period

U narednim danima se očekuje veliko intenziviranje radova. Budući da je kran u funkciji, najpre sledi iznošenje krupnih komada betonskog šuta i otpada, a zatim i uklanjanje konzolnih betonskih lučnih elemenata sa fasade.

Praktično paralelno sa tim kreće izrada betonskih seizmičkih platana i izrada sanacionih spregnutih ploča na nižim spratovima, kaže na kraju za naš portal projektant Aleksandar Kovjanić.

Radovi na rekonstrukciji Radničkog trebalo bi da budu gotovi ove godine.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *