Aktuelno, Materijali

Spektakularni požar u Dubaiju u zgradi zvanoj Baklja

Niko nije povređen u ovom požaru koji deluje strašnije nego što zapravo jeste.

Šta sve može da se desi kada neko zapali cigaru na balkonu? Verovali ili ne, i požar je moguć! Vatra je izbila negde oko 50. sprata u zgradi koja se sasvim slučajno, i pomalo ironično, zove Baklja (Torch Tower). Sa balkona je vatra počela da se širi prema gornjim spratovima ali velike štete po konstrukciju objekta nema jer jer je zapravo izgorela samo fasada.

Kako se ovo zapravo dogodilo? Sama zgrada sazidana je od negorivih materijala što se ne može reći i za fasadu koja je napravljena od panela kojeg čine poliuretanska pena i tanki aluminijumski nosač. Čak i sa retardantima dodatih u njen sastav, pena gori „kao luda“ pa nije čudo što je nastao pravi vatromet u Dubaiju. Neplanirani, doduše.

Po svoj prilici ovo neće biti izolovan slučaj, jer je navodno čak 70% zgrada u Dubaiju obloženo na ovaj način. Međutim, vatra nije jedini problem. Produkt sagorevanja pene su dioksini i toksični gasovi koji mogu biti smrtonosni baš koliko i vatra.

vatra-dubaiju-pena-2

Nakon ovog požara, već je najavljena inicijativna za donošenje akta kojim će se propisati da materijali koji se koriste za oblaganje objekata moraju biti negorivi. Kada bi se poliuretanska pena zamenila staklenom ili kamenom vunom ovaj problem bi bio rešen.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *