Aktuelno, Antigradnja

Kulturna baština Kine uništavana zbog iskopavanja uglja

Kineska rudarska kompanija Jincheng Anthracite Mining Group u saradnji s lokalnom vlašću uništila je gotovo sve objekte sela Banpo koji datiraju još od dinastija Ming i King(1368-1911).

Uprkos tome što je ovo mesto 2007. godine proglašeno za kulturno nasleđe, pretrpelo je katastrofalno razaranje radi iskopavanja 300 tona uglja u vrednosti od oko 240 miliona dolara. Lokalna vlast je primoral stanovništvo da se iseli u objekte udaljene 15 kilometara od sela i dozvolila rudarskoj kompaniji da vrši iskopavanja. Tom prilikom, uništeno je više od 60 drevnih rezidencija neprocenljive vrednosti.

Nakon rušenja drevnih objekata, njihove ostatke često odnose kolekcionari. Međutim, kada se pomere, delovi građevina više su samo predmeti nego delovi žive prošlosti. – kaže Leah Thompson, pomoćnik direktora Centra za odnose UN i Kine.

Ona predlaže da bi se očuvanju kulturnog dobra trebalo pristupiti radikalnije. Smatra da bi uključivanje drevnih građevina u moderan život bilo rešenje. One bi mogle da se transformišu u galerijske prostore ili druge umetničke radionice.

Iz nepoznatih razloga državna vlast nije reagovala do nedavno. Ipak, kineska vlada je sada zvanično obećala da će zaštititi selo Banpo od daljeg razaranja i obnoviti ono što je od njega ostalo. Ove godine planira se ulaganje od 959.000 dolara u obnovu ovog uništenog kineskog sela.

Sela poput ovog često stradaju zarad profita i modernizacije. Očigledno da je lokalnoj vlasti bitnija ekonomska dobit od zaštite kulturnog nasleđa. Ipak, neki od objekata dinastije Ming i King bolje su zaštićeni: Zabranjeni grad i Letnja palata u Pekingu i dalje stoje dobro očuvani.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *