Konstrukcije

Mobilni zidovi protiv poplava na Dunavu kod Novog Sada

U Novom Sadu je po prvi put u Srbiji upotrebljen nov način odbrane od poplava i to mobilnom opremom još 2011. godine. Gde je ta oprema danas?

Sistem se primenjuje u svim većim evropskim gradovima,sa sličnim primerom u Austiji, gde se u slučaju opasnosti od poplava, na otvorenim deonicama kao što su stepeništa, otvori za objekte i drugi prilazi obali montira mobilni zid, koji se brzo i lako postavlja i uklanja, piše Dnevnik.

Probnom montiranju nove opreme prisustvovali su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić koji su istakli da je odbrana od poplava u Novom Sadu u poslednje dve godine podignuta na znatno viši nivo.

– U poslednjih nekoliko godina Novi Sad je, od prilično nezaštićenog grada kada su poplave u pitanju, postao primer kako se braniti od ekstremno visokih vodostaja Dunava. Podigli smo nivo odbrambenog zida koji je dovoljan da odbrani grad od takozvanih stogodišnjih voda u šta je Pokrajina uložila oko 280 miliona dinara. Sada smo sa dodatnih 150 miliona obezbedili kupovinu ove mobilne opreme, kojom će biti zaštićeni i svi otvori na 7 kilometara dugom odbrambenom zidu- rekao je Pajtić.

odbrana_od-poplavaOn je dodao da je u odbrambene nasipe širom Vojvodine uloženo oko 13 milijardi dinara, pri čemu je rekonstruisano ili izgrađeno 108 kilometara odbrambenih zidova.

Prema rečima Igora Pavličića, odbrana od poplava postaje sve važniji posao gradske vlasti.

– U poslednje vreme ekstremni vodostaji beleže se svakih nekoliko godina. Ukoliko bi odbrambeni zid propustio vodu iz Dunava, pojedini delovi grada bili bi četiri metra pod vodom, što dovoljno govori o tome koliko su značajna ulaganja u ovu oblast. Bez pomoći Pokrajine bilo bi nemoguće realizovati ove projekte – rekao je Pavličić.

Od 150 miliona dinara koliko iznosi kredit dobijen od Svetske banke, JVP „Vode Vojvodine“ za mobilnu opremu izdvojilo je oko 67 miliona dinara, a montažni metalni zidovi predviđeni su za postavljanje na oko 40 mesta, dok će oko 85 miliona dinara koštati izgradnja skladišta u kojem će se oprema čuvati. Skladište površine 1.600 kvadratnih metara gradi se u blizini novosadske prevodnice, a završetak radova se očekuje tokom leta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Metalna barijera za odbranu od poplava | Gradnja

    […] [NOVO] Pogledajte kako je ovaj sistem primenjen za odbranu od poplava u Novom Sadu. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *