Enterijeri, Izdvojeno

Duh Afrike u enterijeru beogradske vile

Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs na čelu s arhitektom Sonjom Brstinom Conić izveo je nesvakidašnji enterijer kuće za mladi bračni par.

Inspiraciju za uređenje stambenih prostora dizajneri enterijera ne crpe samo iz aktuelnih trendova već i iz potreba iskustava njihovih klijenata. Tako je i mladi bračni par, koji je dugo živeo u Africi, poželeo da duh ovog kontinenta prenese u svoje novo gnezdo. U tome su pomogli pojedini komadi nameštaja ali i brojni detalji koje su doneli iz Afrike i koje je trebalo uklopiti u budući enterijer.

Sonja Brstina enterijer kuce

Kuća koja se nalazi u centru Beograda proteže se na četri etaže. Suteren je rezervisan za samostalan apartman za goste, na prizemlju se nalazi dnevni boravak s radim delom, trpezarijom i kuhinjom, dok spratu rezervisan za spavaći blok s garderoberom. Na ravnom krovu smešten je bazen kao i terasa za opuštanje u letnjim danima.

Prizemlje

Vlasnici kuće poželeli su enterijer u kojem će se osećati prijatno, koji će odavati osećaj topline a koji će u isto vreme podsećati na Afriku i zajednička putavanja. Zbog toga su izbegnuti hladni tonovi boja a uz pomoć prirodnog drveta, furnira i nijansi od bež do braon postignuta je toplina prostora.

Za detalje koji su bili u vlasništvu klijenata, kao što su stara drvena vrata, lampe, fotelje, pre početka izvođenja enterijera odmah je predviđeno mesto u novom prostoru. Orijentalni lusteri iz Turske su, kao upečatljivi i autentični elementi, uklopljeni sa neupadljivom ugradnom rasvetom i lampama na stepeništu kompanije FLOS iz salona LSD.

Sonja Brstina enterijer kuce Beograd

Jedan deo dnevne sobe odvojen je s dvoje staklenih kliznih vrata čime je formiran radni deo.

Sonja Brstina enterijer kuce

Na plafon su postavljene drvene grede, koje iako nisu konstruktivan element, privlači poglede ka tavanicu visine tri metra.

Gažište stepenište obloženo je drvetom u boji parketa dok su čela urađena u belom MDF-u. Na rukohvat od bojenog metala postavljen je drveni rukohvat u boji parketa dok su zidovi stepenišnog prostora obloženi tapetom s teksturom kože.

Zahtev vlasinka je bila velika i prostrana kuhinja. Ona je izvedena u farbanom, furniranom MDF-u bele boje sa radnom pločom izvedenom od Kerrocka. Od ovog materijala je izlivena i dvostruka sudopera. Zidne pločice manjih dimenzija 12×24 odlično su se uklopile u ovu kuhinju pomalo klasičnog izgleda.

Sonja Brstina enterijer kuhinja

enterijer kuhinja

Sprat

Na spratu se nalaze tri spavaće sobe i dva kupatila. Najupečatljiviji detalj spavaće sobe jeste portal izveden od gipsa u koji je ugrađena LED traka. U unutrašnji deo zalepljena je tapeta tako da ceo portal uokviruje uzglavlje kreveta.

Sonja Brstina enterijer spavace sobe

Kupatilom provejava orijentalni duh zahvaljujući drvenim stubovima i keramičkim pločicama sa zanimljivom mustrom. Staklenim pregradama odvojena je tuš-kabina s desne strane i WC šolja i bide s leve strane.

Sonja Brstina enterijer kupatilo

Dečija soba je veselo uređen prostor kojeg pored tapete krasi i oslikani zid. Žirafa je iscrtana ručno i to u bojama koje se podudaraju s tapetama i draperijom kako bi se sve koloritno uklopilo. Zbog šarenih zidova, izabran je beli nameštaj za krevet, police i masku za radijator.

Sonja Brstina enterijer decija soba

Treća soba na spratu je pomoćna, za goste ali služi i kao hobi soba. Upravo iz tog razloga u nju je smešten veliki sto ispod prozora s udobnom foteljicom.

Sonja Brstina enterijer spavaca soba

Suteren

Plac pod nagibom iskorišten je da tako da kuća svojom jednom stranom ima izlaz na dvorište putem staklenih otvora od poda do plafona. Ceo prostor osmišljen je kao samostalna celina, odnosno, kao apartman za goste s posebnim ulazom. Apartman u suterenu ima dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo i jednu spavaću sobu.

Sonja Brstina enterijer kuce

Obzirom da se radi o suterenu, umesto parketa, na pod je postavljena keramika koja verno imitira teksturu drveta a zbog manjka svetla korišteni su svetilji tonovi zidova i tkanina.

Sonja Brstina enterijer kuce

Foto: Relja Ivanić

Pogledajte još projekata dizajnera enterijera Sonje Brstine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Ana

    Duh Afrike je vrlo uspesno ukomponovan u savremeni enterijer beogratske vile. Odabir materijala i boja daju potrebnu toplinu prostoru a detalji prepoznatljivu specificnost te zemlje.

  2. Arh.

    Enterijer je odličan. Ali od duha Afrike nema ni A, glupo je to pisati u tekstu za jedan savremen enterijer sa neo klasičnim elemantima, gde je samo jedan reljef – (slika na zidu) afrički.

  3. Igor Conic

    @Arh: U stanu je puno elemenata iz Afrike kao što su uzglavlja kreveta u gostinskoj sobi, klub-stolici napravljeni od rezbarenog drveta africkog plemena u dnevnoj sobi, lampe, detalji (rogovi, figure i slicno) koji su uklopljeni u moderan enterijer.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *