Prostorije koje nemaju gotovo uopšte svetlosti, a u kojima bi druge biljke teško opstale, sasvim su pogodne za mahovinu; Foto: Green Decor doo
Materijali

Mahovina u enterijeru: Prirodan prečišćivač vazduha i apsorber zvuka kojem ne treba svetlo

Gotovo jedini preduslov za postavljanje prirodne mahovine jeste da vlaga u prostoru ne bude ispod 50 procenata.

Korišćenje zelenih zidova od mahovine je sve češće kako u privatnim tako i u poslovnim prostorima. Osim što zidovi pod mahovinom vrlo lepo izgledaju, oni su vrlo pogodni za održavanje a služe i kao prirodan prečišćivač vazduha ali i kao apsorber zvuka.

Što se tiče održavanja, ne plašite se! Kako Nikola Petrovića iz Green Decor doo kaže za portal Dizajn enterijera, zidovi od mahovine zadržavaju prirodnu mekoću i elastičnost tokom dugog niza godina uz minimalno ili gotovo nikakvo održavanje.

Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji.

Postoji više nijansi mahovine pa se zanimljiv vizuelni efekat može dobiti i njihovim kombinovanjem. Osim na ravnu vertikalnu površinu, mahovinu možete postaviti i u ukrasne ramove. Ipak najbolji efekat se dobija kada se kombinuju sa različitim tipovima osvetljenja – najbolje LED svetlo, koje se ne greje, kako ne bi došlo do isušivanja mahovine.

Prava pozicija za postavljanje zida od mahovine

Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji, pri čemu joj nije neophodna dodatna fotostimulacija.

Na poziciju zelenog zida od mahovine ne utiču pozicije klima uređaja, ventilatora, direktnog izvora toplote ili direktne svetlosti.

Gotovo jedini preduslov za njihovo idealno mesto da vlaga u prostoru ne bude ispod 50 procenata.

Saznajte kako se mahovina postavlja u enterijer i koliko ona košta po kvadratu ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *