Građevinarstvo

Zlatni most koji pridržavaju džinovske ruke nova je atrakcija u Vijetnamu

U planinama iznad vijetnamskog grada Da Nanga nikao je most koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. 

Neobični pešački most s ogradom zlatne boje otvoren je početkom juna u okviru popularne turističke lokacije Thien Thai Garden. Smešten je na visini od 1.400 metara nadmorske visine, zbog čega je jedva vidljiv sa podnožja planine. Most je dug 150 metara i podeljen je u osam celina, a svaku od njih razdvaja džinovska kamena skulptura u obliku ljudske šake.

Džinovske šake urađene su rustikom tehnikom tako da deluju kao da datiraju iz nekog starog doba.

Zanimljivi su i elegantni detalji koji krase gotovo svaki metar ove građevine. Na primer, celom njegovom dužinom zasađeno je ljubičasto cveće koje deluje vrlo efektno uz zlatnu ogradu mosta.  Takođe, i same džinovske ruke urađene rustikom tehnikom tako da deluju kao da datiraju iz nekog starog doba.

Kako navodi magazin The Spaces, ovaj most predstavlja samo deo velikog projekta vrednog dve milijarde dolara osnovanog sa ciljem da privuče što više posetilaca u turističku regiju Ba Na.

Iako originalni dizajner mosta više nije vezan za projekat, niti je konačno rešenje ispratilo konačni nacrt, poznato je da je arhitektonski biro TA Landscape Architecture bio zadužen za izvedbu finalnih rendera.

Od Francuza do danas

Turističko naselje Ba Na osnovali su francuski kolonizatori još 1919. godine. Naselje se nalazi u blizini Da Nanga i nekada je brojalo oko 200 luksuznih vila od kojih je danas očuvano tek nekoliko. Ovde se danas nalazi još nekoliko turističkih atrakcija poput luna parka i malog francuskog sela sa ulicama od kaldrme.

Pogledajte kako most izgleda:

Izvor i fotografije: News Examiner

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *