Aktuelno

Kinezi grade Pelješki most koji će biti jedan od pet najvećih u Evropi

U Dubrovniku je danas potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation.

Uz to je potpisan i ugovor o stručnoj kontroli nad izvođenjem radova na izgradnji mosta kopno-Pelješac, koji je povezati hrvatski jug s ostatkom zemlje.

Vlada Hrvatske je saopštila da vrednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2,1 milijardu kuna (oko 283 miliona evra), a rok za završetak radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao.

Pelješki most biće dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imaće četiri saobraćajne trake, a njegova će gradnja trajati 36 meseci.

Pelješki most biće jedan od pet najvećih i najlepših evropskih mostova. Biće dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imaće četiri saobraćajne trake, a njegova će gradnja trajati 36 meseci od početka radova.

Pelješki most je prva od ukupno četiri faze projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ za čije je sufinansiranje Evropska komisija odobrila 357 miliona evra bespovratnih sredstava ili 85 odsto prihvatljivih troškova.

Hrvatske ceste su dobile tri ponude na konkursu za gradnju Pelješkog mosta, a u januaru ove godine odabrana je ponuda kineskog konzorcijuma.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *