Arhitektura

Pariz dobija prvo vertikalno selo: Nepravilni balkoni prožeti šumom belih stubova

Čuveni japanski arhitekta Sou Fujimoto udružio se sa kolegama iz Francuske na još jednom zanimljivom projektu koji se zove Vertical Village.

Arhitekte Nicolas Laisné, Dimitri Roussel i Sou Fujimoto dobili su dozvolu za gradnju neobičnog kompleksa u Parizu čiji izgled i namena nikog neće ostaviti ravnodušnog. Za izvođače projekta odabrane su kompanije La Compagnie de Phalsbourg i REI Habitat, dok će se za pejzažnu arhitekturu pobrinuti Atelier Georges.

Kompleks će biti smešten u parisku opštinu Roni su Boa i u najvećoj meri će biti napravljen od drveta. Naime, drveni okvir će se protezati do 17. sprata, dok će prizemlje, baza i dvosmerni parking biti izrađeni od armiranog betona.

Celine uokvirene šumom tankih belih stubova i nepravilno poređani balkoni čine ovu konstrukciju neobičnom.

Kao što vidimo na renderima, projekat se sastoji od dve zgrade povezane pasarelom, a svaka od njih sadrži celine uokvirene šumom tankih belih stubova, nepravilno poređane balkone i nadstrešnice, kao i fasadu od stakla. Svojim oblikom, projekat u velikoj meri podseća na fantastičnu građevinu u Monpeljeu koju je pre nekoliko godina takođe osmislio ovaj trojac.

I za one s plićim džepom

Dezeen piše da će objekat imati razne namene. Od ukupno 28.200 kvadrata, 5.300 će biti pretvoreno u kancelarijski prostor, a 17.000 kvadrata će biti stambenog karaktera. Deo tog prostora biće namenjen građanima koji svojim ukupnim primanjima ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima, te su prinuđeni na javno stanovanje.

Partija komšijskog fudbala

Projekat je delom osmišljen kao urbani prostor dostupan svima. U javne površine u okviru kompleksa spada velika menza, društveni centar, objekat za escape room igre i bar na krovu zgrade. Zanimljivo je da je u projekat uključen i veliki sportski centar koji će se prostirati vertikalno, počevši od prizemlja pa sve do poslednjeg sprata u delu jedne od zgrada. U njemu će se naći zidovi za penjanje, tereni za tenis i mali fudbal, kao i teretana.

Revitalizacija pariskih predgrađa

Vertikalno selo deo je velikog projekta revitalizacije pariskih prigradskih naselja. U poslednjih nekoliko godina otvoreno je 112 konkursa za izgradnju objekata od javnog značaja u ukupno 75 opština. Projekat vertikalnog sela u opštini Roni su Boa zatvorio je 93. po redu konkurs.

Francuske vlasti planiraju da realizuju još 52 projekta sa namerom da predgrađe Pariza što bolje povežu sa centralnim delovima grada. Sve u svemu, nadamo se da će pariski horizont u narednom periodu ukrasiti što veći broj sličnih projekata.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *