Fakta iz ad akta

Baron koji je u Parizu probio 80 bulevara

Vizija jednog čoveka odredila je francuskoj prestonici ton koji i danas odzvanja na njenim širokim bulevarima.

Grad Pariz nesumnjivo spada u najlepše gradove sveta. Njegova idealna proporcija može se poetski izraziti i kroz neku vrstu velikog zlatnog preseka u kome su delovi tako skladno odnose prema celini da čak i posmatrač može da se oseti kao sićušni deo sveopšte harmonije.

Centralni deo grada čini čuvena Axe Historique, to jest, Istorijska osovina ili Trijumfalni put, dužine oko osam kilometara, a pruža se od Piramide ispred Luvra preko kapije Karusel, trga Konkord, Jelisejskih polja, Trijumfalne kapije, dalje na zapad Bulevarom Velike Armije, preko reke Sene do sve do nove Velike Kapije Defens. Na jednoj osovinskoj liniji poređani su spomenici, zgrade, slavoluci – kao nanizani blistavi graditeljski trenuci epohe.

Trijumfalna kapija; foto: David Menidrey (Unsplash)

Baron Osman je za 17 godina probio 80 bulevara omogućivši građanima saobraćajnice, vodovod i kanalizaciju.

Sve je počelo u 17. veku izgradnjom Jelisejskih polja predviđenih za kraljevsko šetalište, a glavni deo u dužini oko dva kilometra, trasiran je i delimično izgrađen u velikoj obnovi Pariza sredinom 19. veka, koju je zamislio i izveo Žorž-Ežen Osman, poznatiji kao baron Osman, prefekt Departmana Sene i grada Pariza. On je za sedamnaest godina probio osamdeset bulevara, omogućivši građanima saobraćajnice, vodovod i kanalizaciju. Nove zgrade na bulevarima su morale biti iste visine, usklađene fasade i slične boje što celom centru daje karakterističnu harmoniju. Njegova vizija prostora izgleda da je nama i danas nedostižna…

Pariski bulevari; foto: Monica Abarca (Unsplash)

Savršen balans

Trg Etoal (Šarla de Gola) čvorište je dvanaest bulevara s centrom kod Trijumfalne Kapije – ka istoku su Jelisejska polja, blago konkavna što im daje posebnu čar, a prema zapadu u istoj osovini, još pet kilometara puca pogled ka Velikoj Kapiji Defens.

Taj novi deo poslovnog Pariza je svojevrsna izložba savremene arhitekture i novih materijala. Izgrađen je krajem 20. veka i u celovitosti Pariza čini savršen balans između vremena epohe i modernog doba.

Foto naslovna: Pedro Gandra on Unsplash

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *