SPISAK INVESTITORA JE U PDF FORMATU
Dešavanja

Proverite investitora: Ko gradi zgrade

Grad Beograd je napokon odlučio da stavi tačku na brojne prevare nesavesnih investitora, koji su godinama unazad uzimali novac lakovernim kupcima.

Sugrađani od 21. aprila na sajtu www.beograd.rs, u delu Gradske aktuelnosti, mogu da pogledaju osnovne podatke o investitoru i objektu koji se gradi, čime se mogućnost da budu prevareni značajno smanjuje.

Reč je o registru investitora za pravna i fizička lica, sa podacima o izdatim građevinskim dozvolama od 11. septembra 2009. godine.

– Građani pre kupovine mogu videti šta i ko gradi, da li je i šta ranije gradio. Konkretno, u registru se vode podaci da li je investitor fizičko ili pravno lice, osnovni podaci u smislu jedinstvenog matičnog broja, poreskog i identifikacionog, i kraće informacije o objektu koji se gradi. Tokom gradnje objekta ubacivaće se i podaci o inspekcijom nadzoru – kaže Milan Vuković, sekretar za urbanizam i građevinske poslove.

SPISAK INVESTITORA JE U PDF FORMATU

Podaci iz registra biće ažurirani jednom nedeljno, a Sekretarijat za urbanizam će opominjati sve relevantne organe (od opština, inspekcija i republičkih službi) koji ne budu poštovali zakonsku obavezu i na vreme dostavljali informacije u registar. Od prošlog avgusta lokalne samouprave imaju obavezu da počnu da vode registar, ali ne i da ga istaknu na sajtu.

Najčešće žrtve sumnjivih investitora jesu građani koji kupuju stan u izgradnji. Povoljna cena, dobra lokacija i kratak rok izgradnje mame sugrađane da u startu daju deo para ne sluteći da su novac i stan zauvek izgubljeni.

Nešto bolje prolaze kupci stanova u sivoj fazi. Umesto da im predaju potpuno završene stanove, investitori u jednom trenutku odustaju od gradnje.

Kako izgleda registar

U registar se upisuju ime i prezime, adresa i JMBG ukoliko se u ulozi investitora pojavljuje građanin. Kad je investitor preduzeće, mora da stoji poslovno ime, sedište, PIB broj i ime i prezime ovlašćene osobe.

Registar sadrži i podatke o broju i datumu izdavanja građevinske dozvole, koju su izdali sekretarijati za urbanizam i legalizaciju i opštine, sa osnovnim informacijama o objektu koji će se zidati, pravosnažnosti dozvole, prijavi radova, datumu početka i završetka gradnje. Činjenice o inspekcijskom nadzoru – urbanističkom, građevinskom, ekološkom, komunalnom i inspekcije rada – u toku gradnje objekta, podaci o prethodnim sazidanim građevinama investitora na teritoriji grada, informacije o sudskim sporovima i vođenju krivičnog postupka protiv graditelja takođe će biti deo registra.

(Press)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. igor

    Izgleda da su ukinuli ovu mogućnost. Strašno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *